Andra, Margareta Pâslaru şi Iuliana Tudor, mesaje omagiale despre Dumitru Fărcaş: „Se prezenta la spectacol de parcă urma să cânte în faţa lui Dumnezeu“

Andra, Margareta Pâslaru şi Iuliana Tudor, mesaje omagiale despre Dumitru Fărcaş: „Se prezenta la spectacol de parcă urma să cânte în faţa lui Dumnezeu“

Andra a fot acompaniată în numeroase spectacole de Dumitru Fărcaş FOTO andraonline.ro

În urma pierderii taragotistului Dumitru Fărcaş, numeroşi artişti au transmis mesaje emoţioante de rămas bun, în care au împărtăşit momente lor alături de marele maestru al muzicii populare.

În această dimineaţă, vestea morţii lui Dumitru Fărcaş a tulburat lumea artistică. Celebrul taragotist s-a stins într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct. Maestrul împlinise 80 de ani în luna mai, ocazie cu care a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler.

Colegii de breaslă s-au declarat luaţi prin surprindere de această veste bruscă şi dureroasă şi l-au omagiat pe maestrul Dumitru Fărcaş, pe care l-au admirat atât pentru calitatea artistică, cât şi pentru cea umană, cu mesaje emoţionante.
 
Cântăreaţa Andra, care a cântat alături de marele maestru al taragotului, a scris un articol pe blogul său despre pierderea lui Dumitru Fărcaş.
 
„Azi, a plecat dintre noi Dumitru Fărcaş. Această veste a venit cu mare tristeţe pentru sufletul meu. L-am admirat nu doar ca muzician şi coleg de breaslă, ci şi ca om cu o inima mult prea mare pentru această lume. Atât de mare, încât a cedat la vârsta de 80 de ani şi s-a dus să cânte printre îngeri. E foarte greu să accept pierderea unui artist atât de talentat. Statura, prestanţa, căldura, talentul sunt doar câteva din lucrurile care definesc legenda taragotului de la noi din ţară.“
 
De-a lungul timpului, am întâlnit mulţi artişti, fiecare special în felul lui. Dumitru Fărcaş avea acel aer al artistului care se dăruieşte cu totul operei sale, care se prezintă la spectacol de parcă urmează să susţină un concert în faţa lui Dumnezeu.Taragotul lui, „bătranul meu“, cum îl numea cu atât de mult drag, nu era doar un instrument muzical, ci o baghetă magică cu care topea suflete şi punea în ele stropi de bunătate şi de nostalgie.
 
„Aşa vreau să mi-l amintesc: cum se lumina pe scenă în timp ce aducea bucurie în inimile spectatorilor şi cum străluceau ochii lui când mă acompania. Alături de Dumitru Fărcaş, am reuşit să evoluez, să cânt cu multă pasiune melodii din folclor, să mă (re)descopăr ca interpret şi ca artist. Fără Dumitru Fărcaş, simt că doinele sufletului românesc nu vor mai avea niciodată acele vibraţii aparte care străbateau liniştea întunericului şi a oricărui chin sufletesc. Plecarea lui Dumitru Fărcaş lasă în urmă un gol care nu poate fi umplut şi mă face să mă gândesc încă o dată ca stelele se sting neaşteptat şi prea repede, iar noi, cei care rămânem în urmă, avem datoria de a le face cunoscute mai departe. Pentru că povestea talentului lor nu o să dispară niciodată…“, a scris artista pe site-ul său.
 
 
 
Florin Piersic, bun prieten cu Dumitru Fărcaş, a vorbit pentru Adevărul despre experienţele trăite alături de regretatul interpret.
 
„Era cel mai bun prieten al meu. Sunt înmărmurit, sunt înmărmurit, pentru că la orice mă aşteptam, dar nu la plecarea lui Mitru Fărcaş, mi-a fost şi îmi este ca un frate. Noi colaboram, mergeam împreună la spectacole, povesteam în maşină. Era atât de vesel şi atât de legat de mine încât nu exista un loc în care să mă duc şi să nu spună lumea: „Fărcaş a vorbit despre tine extraordinar şi a spus cât de multe te iubeşte”. „Eu nu-l iubesc, îl ador pe Fărcaş”, le spuneam eu”, a mărturisit celebrul actor. 
 
„Am amintiri de ani şi ani petrecuţi împreună, nu mai spun de turneele noastre în America unde era primit extraordinar. Eram fericit că am şansa să fiu alături de el şi să mă bucur de acele momente. Aş putea scrie chiar o carte despre Mitru Fărcaş, am atâtea poveşti, atâtea întâmplări cu el. Sunt lovit în minte şi în suflet şi peste tot. Ştiu ce-i plăcea, ce-şi dorea, ştiu totul despre el. A lăsat ceva ce n-o să mai poată lăsa nimeni niciodată. A lăsat ceva din sufletul cântecului românesc adevărat, el fiind un maramureşean „înrăit” cu atâta dragoste de Maramureş, de locurile unde a trăit. Oriunde se ducea, el nu numai cânta, ci şi recita din versurile pe care le ştia despre locul naşterii lui. Era un patriot absolut, era un român adevărat cu litere groase. Vă rog să mă înţelegeţi că mai mult nu pot să spun. Mi-a murit un frate“, a mai spus Piersic.
 
 
   
Iuliana Tudor, prezentatoarea emisiunii „Vedeta Populară“ de la TVR 1, a scris pe Facebook un mesaj în care se declară „şocată“ de vestea morţii taragotistului, mai ales că în urmă cu câteva luni artistul îşi serba ziua de naştere pe scenă, starea lui de spirit şi de sănătate nu prevesteau tragedia.
 
„Sunt şocată. Am primit o veste cumplită... Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă! Am fost împreună de ziua domniei sale în 12 mai când a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil. Maestrul era atât de fericit... A fost ultimul său spectacol... orice cuvânt e de prisos. Mulţumim, maestre, pentru omul, artistul şi mai ales marele Român care aţi fost. Drum bun spre lumină!“, a scris Iuliana Tudor, alături de o poză cu Dumitrul Fărcaş.
 
 
Cântăreaţa Margareta Pâslaru a postat pe Facebook o fotografie în care apare pe scenă alături de Dumitru Fărcaş, alături de un mesaj scurt: „Mitruţ, lin să-ţi fie drumul!“
 
 
 
 
Interpreta de muzică populară Veta Biriş a spus la Antena 3 câteva cuvinte despre Fărsaş: „Cea mai frumoasă amintire, pe care o port în suflet, este că numai el şi mama mea îmi spuneau Vetuşca. Mă cheamă Veta, trebuia să mă cheme Elisabeta. Îmi umplea sufletul de bucurie, eram aşa de fericită că numai el şi mama mea îmi spuneau Vetuşca“.
 

Alţi interpreţi de muzică populară care şi-au luat adio de la Dumitru Fărcaş

„Alături de Dumitru Fărcaş am trăit momente unice şi pentru mine a fost un prieten, înainte de a fi artistul iubit de popor. A dat valoare instrumentului pe care cu toţii îl preţuim azi mai mult datorită lui. A fost un reper pentru instrumentişti şi va fi în continuare pentru generaţii de oameni ce poartă folclorul în suflet. Drum bun maestre!“ – Adrian Neamţu.
 
 
„O dimineaţă extrem de tristă pentru neamul românesc. Dumitru Fărcaş ne-a părăsit... A plecat să cânte ca nimeni altcineva, cu taragotul său unic, în corul îngerilor... Cuvintele sunt de prisos. E greu acum să ne exprimăm starea sufletului, mai ales ca nu de mult a fost sărbătorit la cei 80 de ani împliniţi, într-un concert unde a uimit pe toţi. Mare pierdere, imensă, pentru sufletul neamului nostru... Drum bun spre stele Maestre! Bunul Dumnezeu să te primească de-a dreapta Sa. – Pugna Alexandru, interpret de muzică populară şi secretar de stat la Ministerul Culturii.
 
 
„Nu pot să mă obişnuiesc cu ideea că nu ne vom mai întâlni, nu ne vom îmbrăţişa, nu vom mai fi pe scenă împreună, nu ne vom mai bucura de „Taragotul de Aur“ decât ascultându-l şi neîntâlnindu-l! Regrete Maestre, regrete! De ce aceşti oameni nu sunt veşnici? Drum lin înspre vămile văzduhului, Dumnezeu să-ţi facă parte de Împărăţia Sa, maestre Dumitru Fărcaş“ - Anghelina Timiş Lung.
 
 
„Azi este o zi de 7 august foarte tristă pentru neamul românesc. Maestrul Dumitru Fărcaş a plecat către stele. Drum lin maestre, vei rămâne o amintire vie în inimile noastre. Te iubim“ - Maria Petca Poptean.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările