Amadeus, sunetul electric al muzicii

Amadeus, sunetul electric al muzicii

Andreea Runceanu (vioară), Cristina Filotti (clape), Alexandra Gromic (vioară) şi Patricia Cimpoiaşu (violoncel), un cvartet formidabil

Celebrul cvartet de fete va susţine mâine un concert la Palatul Naţional al Copiilor, cu teme din muzica clasică, pop-rock şi hituri de club, remixate în manieră originală.

Trec lejer de la „Boleroul" lui Ravel la „Smooth Criminal" al lui Michael Jackson, de la „Carmen" de Bizet la „Personal Jesus" al trupei Depeche Mode. Într-o lume „fusion", muzica lor bine definită, alertă şi nervoasă se remarcă în zgomotul de fond al showbizului global.

Au cântat la evenimente internaţionale precum Carnavalul de la Veneţia, Premiile Oamenilor de Formula 1 de la Viena sau World Expo Shanghai. Andreea Runceanu (vioară), Alexandra Gromic (vioară), Cristina Filotti (clape) şi Patricia Cimpoiaşu (violoncel), fetele care alcătuiesc cvartetul electric Amadeus, continuă să ne surprindă, după cinci albume lansate şi după 12 ani de la înfiinţarea trupei: pregătesc o colaborare cu Alexandra Crăescu, participantă la „Vocea României", au în agendă un turneu în Orientul Mijlociu şi sunt „curtate" de stafful preşedintelui din Republica Dominicană, pentru a cânta în campania electorală a acestuia, cu ocazia alegerilor care au loc în această ţară, la 20 mai.

Concert în Afganistan

„Această propunere ne-a surprins, într-adevăr. Ne-ar face plăcere să onorăm invitaţia, însă, în aceeaşi perioadă, avem în discuţie două concerte în Bahrein şi Dubai. Vom decide unde să mergem. Dar cea mai neobişnuită propunere, pe care am şi acceptat-o, a fost să cântăm în tabăra militară din Afganistan, în 2003, de Ziua Naţională a României", declară Andreea Runceanu.

În 2000, când s-au lansat, înainte chiar de apariţia celebrei trupe „electrice" Bond, cu care sunt adesea comparate, în România nu se ştia ce este aceea o vioară electrică. „Ne-a luat ceva să convingem lumea că instrumentele noastre nu sunt jucării sau instrumente de imagine, cum tot auzeam. Afară, oamenii sunt mai receptivi la genurile muzicale noi, iar ceea ce facem noi este într-adevăr extrem de apreciat", explică Andreea succesul de care se bucură pe alte meleaguri. De doi ani, fetele de la Amadeus lucrează cu Xenti Runceanu, care le orchestrează piesele şi le ajută ca ideile lor să capete forma perfectă.

Nu vor să se „vândă"

„Suntem norocoase pentru că avem libertatea pe care mulţi artişti din zilele noastre nu şi-o asumă - de a cânta tot ce ne place, nou sau vechi, să surprindem fără să ne stresăm că «Au!, nu seamănă soundul cu al lui Lady Gaga, ah, Ravel nu se mai poartă sau vai!, nu mai putem să ne îmbrăcăm în rochiţe, pentru că acum pe scenă sunt la modă chiloţii!» Reţeta succesului a fost tocmai această sinceritate faţă de noi înşine şi faţă de public: nu am încercat să «vindem», ci să cântăm ceea ce simţim. Şi iată că am avut numai reuşite", mai spune Andreea Runceanu.  Muzica pe care o cântă şi evoluţia lor pe scenă reflectă chiar felul lor de a fi: „Suntem pline de energie, ne distrăm împreună şi iubim viaţa pe care o avem", este descrierea pe care şi-o fac membrele trupei.

"«Amadeus» e un nume cu încărcătură puternică, înseamnă «iubit de Dumnezeu», în latină.''
Andreea Runceanu  violonistă

„Declaraţie de dragoste": concert de 8 Martie

Mâine, începând cu ora 18.30, trupa Amadeus va susţine concertul „Declaraţie de dragoste" la Palatul Naţional al Copiilor. Vor mai avea recitaluri Vlad Miriţă şi Corala Dell Canto, iar trupa Expansivo va susţine un moment de dans. „Din 2000 şi până în prezent am reuşit să construim un stil muzical original, care are propriile lui reguli, iar cele mai importante ar fi să iubeşti muzica adevărată şi să-ţi respecţi publicul. Aceste lucruri sperăm să se vadă şi la concertul de joi", a declarat Patricia Cimpoiaşu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: