Omar Sharif a murit: legendarul actor şi unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume avea 83 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Sharif suferea de Alzheimer FOTO Getty Images
Omar Sharif suferea de Alzheimer FOTO Getty Images

Actorul de origine egipteană Omar Sharif, cunoscut mai ales datorită rolurilor din filmele clasice „Lawrence al Arabiei“ şi „Doctor Zhivago“ şi unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume, a murit la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al artistului, Steve Kenis, a anunţat că actorul a murit într-un spital din Cairo, vineri, 10 iulie, potrivit BBC. 

Omar Sharif a murit: legendarul artist suferea de Alzheimer

La începutul acestui an, agentul său a confirmat că artistul a fost diagnosticat cu Alzheimer. De asemenea, fiul lui Omar Sharif declara într-un interviu acordat ziarului spaniol „El Mundo“ că actorul avea pierderi de memorie şi s-a retras din activitate din cauza maladiei Alzheimer. „Tatăl meu are Alzheimer. Este dificil de stabilit în ce stadiu este boala sa. Este evident că starea sa de sănătate nu se va îmbunătăţi, ci va deveni din ce în ce mai rea“, declara la acel moment Tarek El-Sharif.

Acesta a mai dezvăluit că tatăl său se lupta de trei ani cu boala şi a ajuns chiar să confunde numele filmelor sale. „Încă ştie că este un actor faimos“, a subliniat Tarek El-Sharif. „Pierderile sale de memorie afectează aspecte specifice, detalii precum momentul în care a fost într-un anumit loc sau cu cine a jucat într-un anumit film“, a mai spus la momentul respectiv fiul lui Omar Sharif.

Tarek El-Sharif a mai precizat că tatăl său întreba uneori de mama sa, actriţa Faten Hamama, uitând că aceasta a murit în luna ianuarie a acestui an. „Sunt perioade în timpul zilei când se simte mai bine şi alte perioade în care este confuz“, a mai spus Tarek El-Sharif.

Omar Sharif a murit. Prieten bun cu Peter O'Toole

Debutul cinematografic şi l-a făcut în filmul egiptean „Devil of the Sahara“, din 1954, şi a devenit aproape imediat un star în ţara sa. Totuşi, adevărata faimă avea să o cunoască în momentul în care regizorul David Lean l-a distribuit în clasicul „Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia“ (1962), interpretarea pentru care a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi o nominalizare la Oscar. Regretatul Peter O'Toole, care l-a jucat pe TE Lawrence în filmul ce are în palmares mai multe statuete Oscar, considera numele lui Sharif ridicol şi a insistat să-i spună „Fred“. Curând, cei doi au devenit prieteni foarte buni. 

image

Peter O'Toole şi Omar Sharif, în filmul „Lawrence of Arabia“

Ulterior, David Lean i-a oferit lui Sharif rolul principal într-un alt film-cult, „Doctor Zhivago“ (1965), unde l-a interpretat pe medicul prins în Revoluţia Rusă, pentru care a primit un Glob de Aur. Artistul urma o rutină zilnică prin care îşi ascundea trăsăturile egiptene şi a recunoscut că acel rol l-a adus în pragul unei căderi nervoase. 

Printre rolurile notabile se numără şi cel din „Funny Girl“, unde a jucat alături de Barbra Streisand, şi cel din „The Tamarind Seed“, unde a fost iubitul lui Julie Andrews. De asemenea, Sharif a interpretat câteva figuri marcante, printre care Genghis Khan şi revoluţionarul argentinian Che Guevara. Omar Sharif a fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor în 2004, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului“.

image

Omar Sharif, alături de Julie Christie, în „Doctor Zhivago“

Omar Sharif a murit. A fost unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume

Deşi a jucat în zeci de filme, cariera şi faima au trecut în plan secund, Omar Sharif devenind un obişnuit al cazinourilor şi unul dintre cei mai buni jucători de bridge din lume, clasat în top zece. La un moment dat, Sharif a declarat că a fost „întotdeauna cu un film în urma datoriilor.“ Presa străină a scris că a pierdut o vilă de pe insula spaniolă Lanzarote, în valoare de patru milioane de lire sterline, într-un joc de bridge din 1970.

Jocurile de noroc şi-au pus amprenta adânc pe cariera sa, iar în 2004, legendarul actor a declarat că a încetat să facă filme atunci când proprii săi nepoţi au început să râdă de producţiile proaste în care accepta să apară. „M-am oprit din a face filme, deoarece în ultimii 25 de ani am făcut o mulţime de mizerii pentru că aveam datorii tot timpul“, spunea Sharif, citat de „The Telegraph“.

Ultima parte a vieţii, actorul şi-a petrecut prin hoteluri, iar fiul său spunea că artistul se simţea „nesigur“ atunci când ieşea afară, motiv pentru care refuza să iasă din camera lui. 

Omar Sharif a murit. Actorul a jucat în peste 100 de filme

Omar Sharif, pe numele real Michel Shalhoub, s-a născut în Alexandria, într-o familie melkită greco-catolică din Liban, ulterior el convertindu-se la religia islamică. Acesta s-a implicat în afacerile cu cherestea ale familiei înainte de a merge la Londra pentru a studia la Academia Regală de Artă Dramatică.

Sharif şi soţia sa, Faten Hamama, au realizat mai multe filme împreună, printre care provocatoarea melodramă „Sleepless“ (1957) şi o versiune cinematografică a clasicului „Anna Karenina“, intitulată „The River of Love“ (1960). Celebrul actor a jucat în peste 100 de producţii. Printre filmele în care Omar Sharif s-a făcut remarcat se numără şi „Rolls Royce-ul galben/ The Yellow Rolls-Royce“ (1964), „Capcana/ Behold a Pale Horse“ (1964), „Genghis Khan“ (1965) şi „Mayerling“ (1968), potrivit Mediafax.

   

În ceea ce priveşte ultimele proiecte ale lui Sharif, acesta a jucat în „Sămânţă de Tamarin/ The Tamarind Seed“ (1974), „Un cântec pe Broadway/ Funny Lady“ (1975, o continuare a filmului „Funny Girl“), „Pantera roz contraatacă/ Pink Panther Strikes Again“ (1976), „Top Secret!“ (1984) şi „Heaven Before I Die“ (1997). De asemenea, s-a implicat şi în proiecte de televiziune, precum „The Far Pavilion“ (1984) şi „Călătoriile lui Gulliver/ Gulliver's Travels“ (1996). În ultimii ani, Sharif a continuat să fie prezent pe marile ecrane, în filmele „Domnul Ibrahim şi florile Coranului/ Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran“ (2003), „Hidalgo şi Oceanul de Foc/ Hidalgo“ şi „O noapte cu regele/ One Night With the King“ (2005).

Totdată, acesta a publicat şi o carte autobiografică, „The Eternal Male“, şi a fost cunoscut ca jucător de bridge, după ce a scris cartea „Omar Sharif Talks Bridge“ (2004). De asemenea, numele lui a fost dat unui joc de bridge pe computer. Pasiunea actorului pentru acest joc a fost confirmată de acesta nu doar prin scrierea cărţii, ci şi prin declaraţiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, Sharif declarând, la un moment dat, că preferă să joace bridge decât să interpreteze un rol într-un film prost.

În 2003, a primit un Leu de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia pentru realizările sale cinematografice, precum şi premiul publicului pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Domnul Ibrahim şi florile Coranului“. Totodată, în 2004 a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră la Dubai International Film Festival.

A murit Omar Sharif. Actorul s-a stins în urma unui atac de cord

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite