Victor Ciorbea atacă la Curtea Constituţionala OUG-ul prin care se amână evaluarea şcolilor doctorale şi se încurajează plagiatele

Victor Ciorbea atacă la Curtea Constituţionala OUG-ul prin care se amână evaluarea şcolilor doctorale şi se încurajează plagiatele

Victor Ciorbea atacă la Curtea Constituţionala OUG-ul prin care se amână evaluarea şcolilor doctorale

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 54/2017, promovată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, prin care acreditarea şcolilor doctorale e amânată până în 2019. Specialiştii din Educaţie au criticat dur ideea ministrului Educaţiei subliniind că prin aceasta, se perpetuează existenţa plagiatelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul Poporului afirmă că de la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011 (promovata de Daniel Funeriu, care impunea evaluarea şcolilor doctorale) şi până în prezent nu a fost realizată evaluarea de către instituţiile acreditate prin lege cu această sarcină.

„Prin urmare, circumstanţele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a acţionat în anul 2016 au rămas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situaţii extraordinare", scrie Ciorbea într-un comunicat de presă.

„În privinţa condiţiei caracterului obiectiv al situaţiei extraordinare, definită de jurisprudenţa Curţii Constituţionale (existenţa sa nu depinde de voinţa Guvernului), nici aceasta nu poate fi susţinută, având în vedere obligaţiile legale ale Ministerului Educaţiei Naţionale în domeniu. Cât priveşte condiţia privind motivarea urgenţei în cuprinsul ordonanţei de urgenţă, aceasta trebuie să fie efectivă, adică să demonstreze necesitatea obiectivă a adoptării reglementării în regim de urgenţă, nu doar să enunţe această necesitate, astfel cum s-a procedat în preambulul O.U.G. nr. 54/2017", mai arată Ciorbea.

PNL a depus pe 11 august la Avocatul Poporului solicitarea de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate in cazul OUG nr. 54/2017 si nr. 55/2017, care vizeaza scolile doctorale.

Decizia de acreditare şcolilor doctorale, fără ca ele să fie evaluate înainte, a fost dată pe 4 august de Guvernul PSD. La acea dată, hotărârea a fost aspru criticată de specialiştii din Educaţie deoarece, prin aceasta, se încurajează plagiatele.

citeste totul despre: