Cum aruncă Parlamentul România în trecut. Interzicerea studiilor de gen în şcoli stupefiază lumea academică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Bucureşti ia atitudine faţă de modificările aduse Legii Educaţiei
Universitatea din Bucureşti ia atitudine faţă de modificările aduse Legii Educaţiei

Un amendament la Legea Educaţiei votat la începutul săptămânii în Senat, Cameră decizională, a stârnit ample reacţii în lumea academică şi universitară.

Concret, modificarea propusă de doi parlamentari PMP şi votată cu ajutorul PSD prevede că în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. 

Într-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu a semnalat câteva dintre consecinţele adoptării unui astfel de amendament. „Literatura ştiinţifică ce defineşte şi foloseşte termenul de gen va fi interzisă. Cercetările ştiinţifice despre gen făcute de marile universităţi din străinătate vor fi confiscate. Accesul la cunoaştere al elevilor şi studenţilor va fi blocat”, atrage atenţia Alexandrescu.

În plus, a adăugat acesta, în acest fel, România „se aliniază unor poziţii promovate de Ungaria şi de Polonia, devenind un regim în care s-a introdus poliţia gândirii. Contravenim astfel obligaţiilor asumate de România prin Convenţia ONU privind drepturile copilului şi prin Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”. 

„Nu trebuie să vină nimeni să ne spună ce să predăm”

Universitatea din Bucureşti – UB – a reacţionat subliniind că amendamentul în cauză contravine unor drepturi garantate de Constituţie şi de convenţiile internaţionale şi îngrădeşte libertatea de gândire şi de conştiinţă, dar şi autonomia universitară. „Textul de lege nu are fundamentare ştiinţifică şi reprezintă un exemplu flagrant de interferenţă în educaţia şi în exprimarea libere”, se mai spune în comunicatul UB. 

Prof.dr. Marian Preda, rectorul UB, şi-a exprimat speranţa că legea nu va fi promulgată. „Pentru că ne încalcă grav autonomia universitară. Este o măsură aberantă de modificare a Legii Educaţiei, luată fără să fim consultaţi deloc. Noi nu vrem să intrăm în dispute ideologice. Fiecare să-şi spună punctul de vedere. Problema noastră este că, în universitate, nu trebuie să vină nimeni din afară să ne spună ce să predăm sau ce să nu predăm, ce să spunem, ce să nu spunem. Acestea sunt chestiuni pe care le decid specialiştii noştri în educaţie. Nu suntem pro sau împotriva vreunui punct de vedere legat de studii de gen sau de altceva, în nicio temă”, a fost ferm rectorul. „Sunt şi eu curios cum şi-ar fi propus să implementeze chestiunea aceasta în universităţi? Adică ce să facem? Să eliminăm programe, să eliminăm cursuri, să eliminăm sintagme?”, a conchis Marian Preda.  

La rândul lor, reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai s-au pronunţat împotriva oricărei intruziuni politice şi ideologice în mediul academic. „Din punctul nostru de vedere, problema majoră este că, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiţii etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce priveşte varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, se spune în comunicatul UBB. 

Actul normativ a plecat spre promulgare la preşedintele României

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite