Noul regulament al CNATDCU a fost aprobat. În ce condiţii poate fi retras titlul de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Noul regulament de funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei, Adrian Curaj. Documentul a fost publicat pe edu.ro.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a aprobat, prin ordin de ministru, noul regulament al CNATDCU, care urmăreşte să coreleze atribuţiile şi procedurile CNATDCU cu reglementările legislative privind acordarea şi retragerea titlului de doctor. Acesta a fost adoptat după ce timp de cinci zile, de pe 18 până pe 22 martie, documentul a fost în dezbatere publică.

Potrivit regulamentului, aprobat pe 24 martie de către ministrul Educaţiei, Adrian Craj, CNATDCU propune comisiile de specialitate care evaluează tezele de abilitare, validează conţinutul dorarului de abilitare şi propune acordarea sau neacordarea atestatului de abilitare.

Totodată, CNATDCU propune MENCŞ retragerea calităţii de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor sau retragerea acreditării şcolii doctorale.

Potrivit documentului, Consiliul general al CNATDCU este format din maximum 47 de membri, dintre care maxim 35 sunt preşedinţii comisiilor de specialitate. Consiliul general este condus de un preşedinte şi 3 vicepreşedinţi şi un secretar general, aleşi de către membrii acestuia în prima şedinţă. Fiecare comisie de specialitate are un preşedinte şi unul sau 2 vicepreşedinţi.

Cum poate fi retras titlul de doctor

Regulamentul arată că orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris Consiliul General al CNATDCU de existenţa plagiatului, indiferent de data susţinerii acesteia şi indiferent de data acordării titlului de doctor, prin intermediul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Sesizarea depune şi se înregistrează oficial la UEFISCDI, care verifică în termen de trei zile dacă sesizarea respectă cerinţele stabilite de Regulament. Dacă sesizarea este admisă, UEFISCDI notifică de îndată MENCŞ şi preşedintele Consiliului general al CNATDCU, pentru a demara procesul de analizare şi soluţionare a sesizării.

MENCŞ întocmeşte dosarul de analiză şi solicită Bibliotecii Naţionale a României copii „conform cu originalul” a tezei de doctorat.

Comisia de lucru, numită în cinci zile lucrătoare

Totodată, CNATDCU solicită preşedintelui comisiei de specialitate a CNATDCU cu atribuţii în domeniul tezei de doctorat, numirea în termen de 5 zile lucrătoare a unei comisii de lucru, formată din 3 experţi care pot fi membri ai CNATDCU sau experţi externi, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilităţile sau conflictul de interese.

În termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării, IOSUD transmite către CNATDCU, prin adresă înregistrată oficial la MENCŞ, punctul de vedere cu privire la soluţionarea sesizării, respectiv cu propunerea de menţinere/retragere a titlului de doctor, semnată de rector sau, după caz, de preşedintele Academiei Române.

În ceea ce priveşte CNATDCU, din momentul constituirii comisiei de lucru, membrii analizează independent şi vor formula un punct de vedere scris cu privire la sesizare. Aceştia fac un raport comun care poate fi o propunere de retragere a titlului de doctor. 

În cât timp trebuie transmisă propunerea de retragere a titlului de doctor

Raportul comun cu propunerea de retragere a titlului de doctor trebuie transmis în maxim 30 de zile de la sesizare preşedintelui comisiei de specialitate.

Raportul comisiei de lucru este comunicat, spre consultare, membrilor comisiei de specialitate a CNATDCU. Dacă în termen de trei zile, membrii comisie de specialitate nu formulează obiecşiuni înseamnă, se cnsideră că raportul comisiei de lucru a fost avzat de Comisia de specialitate a CNATDCU şi este transmis preşedintelui general al CNATDCU.

Se convoacă Consiliului general al CNATDCU pentru aprobarea/ respingerea propunerii comisiei de lucru, iar acesta propune menţinerea sau retragerea titlului de doctor.

Decizia se transmite către UEFISCDI autorului sesizării şi de către MENCŞ şi IOSUD. În cazul în care nu există contestaţii, decizia finală a CNATDCU este transmisă oficial MENCŞ şi avizată juridic. În final, ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice retrage titlul de doctor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite