Gabriel Oprea a primit verdict de plagiat de la comisia de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor. Reacţia fostului ministru de Interne

Gabriel Oprea a primit verdict de plagiat de la comisia de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor. Reacţia fostului ministru de Interne

Gabriel Oprea a fost ministru de Interne

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de ştiinţe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Dimplomelor şi Certificatelor Universitare. Astfel, la începutul lunii august, forul de decizie supremă al CNATDCU se va întruni într-o şedinţă pentru a vota dacă teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Gabriel Oprea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care precizează că a aflat din presă despre decizia Comisei Juridice, însă meţionează că „singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă»”.

„Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susţinut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informaţii decât cele date «pe surse» de anumiţi jurnalişti. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă»”, a scris Gabriel Oprea pe pagina sa de Facebook.

Sentinţa asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost deja stabilită şi de către un grup de lucru, dar şi de către Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU, potrivit unor surse citate de Digi24.

Astfel, pe 1 august va avea loc o şedinţă a Consiliului general al CNATDCU la care sunt convocaţi 47 de membri – preşedinţi şi vicepreşedinţi de comisii de specialitate, în cadrul căreia se va stabili oficial dacă Oprea a plagiat sau nu.

Cu toate acestea, dacă decizia luată în urma şedinţei va fi aceea că fostul ministru de Interne a plagiat, Oprea va putea să conteste decizia.

Lucrarea lui Oprea nu ar conţine niciun citat

Acuzaţia de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea au apărut în vara anului trecut, când jurnalista Emilia Şercan a realizat un material din care rezulta că întreaga lucrare a fostului ministru de Interne, intitulată „Plângerea prealabila - perspectiva istorica”, nu conţinea niciun citat cu ghilimele.

Oprea şi-a susţinut teza de doctorat în 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Mai mulţi porofesori au sesizat CNATDCU

Pe 15 martie patru profesori universitari români din străinătatete, Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University din Danemarca, au sesizat CNATDCU cu privire la suspiciunile de plagiat existente in cazul tezelor de doctorat ale unor demnitari.
 
Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: