Viorel Apetrei, primul Master Certified Coach român acreditat la ICF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a intrat în rândul ţărilor reprezentate la cel mai înalt nivel în coaching, asta după ce Viorel Apetrei a fost desemnat primul Master Certified Coach (MCC) român acreditat la International Coach Federation (ICF) are peste 21.000 de membri şi 16.000 de coachi acreditaţi, din peste 120 de ţări din întreaga lume.

„Acesta este începutul unui drum, al unui lung proces de învăţare care nu se va sfârşi, probabil, niciodată. Master Certified Coach este o stare, nu doar o certificare, şi în coaching cel mai important este «să fii», atât pentru clienţi, cât şi pentru comunitatea de coaching căreia îi aparţii. Clienţii nu te vor întreba câte certificări ai (sau poate doar la început), ci ce poţi face pentru ei, sau cum îi susţii ca să-şi atingă obiectivele”, a declarat Viorel Apetrei. 

Apetrei a început pregătirile pentru a deveni coach în urmă cu şapte ani, devenind mai întâi Professional Certified Coach (PCC) şi MCC pe 12 ianuarie 2016, în urma unui proces de certificare complex, care a presupus un număr de cel puţin 2.500 de ore de experienţă practică şi susţinerea unor examene, practice şi teoretice, sub îndrumarea unor mentori şi evaluatori independenţi ai ICF.

Preşedintele ICF România, Monica Nicolescu, l-a felicitat pe Viorel Apetrei şi a precizat că este sigură că în următoarea perioadă va creşte numărul de coachi în România.

„Îl felicităm pe Viorel pentru dedicarea în această profesie şi obţinerea acreditării pe cea mai înaltă treaptă a ICF. Este o treaptă naturală şi importantă în dezvoltarea întregii comunităţi de coachi profesionişti din România şi ne bucurăm că putem afirma că în rândul capitolului ICF România avem primul membru coach MCC. Sunt sigură că în următoarea perioadă numărul acestora va creşte, arătând calitatea şi experienţa dobândite.”, a declarat Monica Nicolescu, preşedinte ICF Romania.

International Coach Federation România este o organizaţie cu 52 de membri, dintre care 30 de coachi cu certificări ACC (Associate Certified Coach) şi Professional Certified Coach (PCC).

International Coach Federation (ICF) este lider global al industriei,  misiunea organizaţiei fiind de a dezvolta profesia de coaching. 

Ce este coaching

Potrivit site-ului Societăţii Române de Coaching, "coaching" înseamnă “antrenament” şi este un termen împrumutat din sport.

"Coaching-ul se referă la un parteneriat între un coach (antrenor) şi clientul său, client care doreşte să atingă un obiectiv anume, în sensul evoluţiei sau creşterii performanţei sale – în plan profesional sau individual", scrie Societatea Română de Coaching.

A apărut în urma cu mai mult de 25 de ani şi este puternic influenţat de succesul, peste ocean, a programării neuro–lingvistice. Pe scurt, coaching-ul a evoluat ca metodă de dezvoltare personală şi este, actualmente, o ramură de consultanţă cu o viziune eminamente practică şi orientată spre dezvoltarea potenţialului uman.

Există mai multe tipuri sau sisteme de coaching şi fiecare coach are propria sa cale de a-şi conduce clientul către ţelurile pe care acesta şi le-a stabilit. Există coaching eclectic, coaching specific (neuro-semantică, coaching sistemic, "focusing", analiză tranzacţională) sau coaching informal, de exemplu coaching-ul bazat pe principii spirituale.

Tipuri de coaching:

1. Business Coaching - este adresat creşterii performanţei în plan profesional - de la abilităţi de comunicare la cele manageriale, de "branding" personal şi multe altele.

2. Life Coaching - se adresează vieţii personale, acolo unde oamenii vor să dezvolte relaţii mai bune, să comunice eficient, să îşi stabilească scopuri care generează satisfacţie, echilibru, autocunoaştere, autocontrol, sănătate etc.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite