Profesoară în România, astronaut în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Lică din Ploieşti a câştigat o bursă în SUA, la U.S. Space & Rocket Center, Alabama, unde s-a pregătit alături de alţi colegi pentru a pleca în Spaţiu. Roxana Lică predă matematica la Colegiul „Jean Monet“ din Ploieşti şi recent a participat la cursuri de astronaut în America.

A simulat mersul în imponderabilitate şi a „participat" la două misiuni spaţiale în nave şi pe aparate similare celor în care se antrenează astronauţii. Roxana Lică, alături de alte 200 de cadre didactice, a beneficiat de o bursă care se adresează profesorilor de matematică, de ştiinţe sau învăţătorilor din toată lumea. „Pe lângă o experienţă unică, personală şi profesională, m-am întors de acolo cu o bază bogată de planuri de lecţii, idei ale profesorilor din toată lumea şi metode pedagogice inovatoare", spune profesoara de matematică de la Colegiul „Jean Monet" din Ploieşti.

Cele 45 de ore de cursuri de dezvoltare profesională şi programul intensiv de educare ce a pus accentul pe ştiinţă spaţială şi explorare au fost foarte solicitante, iar Roxana Lică nu a avut timp să viziteze nici măcar împrejurimile campusului unde s-a desfăşurat instructajul.

„Trebuia să supravieţuieşti pe uscat sau pe apă, să fii calm când te învârteai cu multi-axul sau să respecţi rolul căpătat într-o misiune spaţială, exerciţiile fizice şi antrenamentele au fost în măsură să-mi testeze limitele fizice şi psihice, dar a meritat", spune profesoara.

Îi antrenează pe elevi

Acum, dascălul vrea să organizeze, împreună cu ceilalţi profesori români care au participat la program, o tabără spaţială pentru elevi. Roxana spune că fiecare profesor ar trebui să folosească metode interactive de predare. „Ca profesor de matematică, o disciplină care îi sperie pe elevi, trebuie să adopţi altfel de metode, care să îi apropie mai întâi de tine, ca om", spune Roxana Lică.

Patru profesori din România, dintre care doi din Ploieşti, s-au calificat pentru această bursă, un echipaj numeros în condiţiile în care alte ţări au avut doar câte un singur reprezentant care a întrunit criteriile de selecţie. În cadrul programului „Profesorii Honeywell la Space Academy", desfăşurat în perioada 16-22 iunie, peste 200 de dascăli au participat la seminarii educaţionale şi antrenamente, al căror scop final era îmbunătăţirea modalităţilor de predare la clasă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite