Olimpicii la matematică, vrăjiţi de banii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faima elevilor geniali din România a trecut graniţa cu fiecare medalie câştigată la concursurile internaţionale. Liceenii vor să continue să facă performanţă, dar în facultăţi din alte ţări. Tinerii sunt sceptici faţă de modul în care evoluează învăţământul în România şi spun că este posibil chiar să se stabileascăîn străinătate.

Ioana Maria Tamaş (16 ani), elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (LIIB), a obţinut medalia de bronz pe matematică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Yakuţia (Rusia). „Sunt supermulţumită de rezultat", spune Ioana. Ea vrea să urmeze o facultate în străinătate, probabil în America: „Nu am încă o preferinţă, motiv pentru care voi aplica la vreo cinci-şase universităţi. Oricum, din punct de vedere economic, e clar mult mai avantajos în afara României". Olimpica nu s-a gândit la o carieră, dar exclude posibilitatea de a deveni profesor sau cercetător.

Performanţă în america

Colegul ei, Marius Tiba (17 ani), învaţă tot la LIIB, iar la Olimpiada din Yakuţia a câştigat medalia de argint pe matematică. Elevul se mai poate lăuda cu bronz la Olimpiada Internaţională de la Bremen (Germania) în 2009, aur la Olimpiada Pluridisciplinară din Yakuţia (Rusia) în 2008 şi argint la Balcaniada din Bulgaria, în 2007. Marius vrea să facă cercetare în matematică, dar în afară.

„Aş vrea să plec definitiv în America, acolo sunt cele mai bune universităţi. Aici, nivelul studiilor e foarte scăzut, deci n-aş putea să fac performanţă. În plus, salariile sunt mult mai bune, iar cursu­rile sunt predate de profesori care au luat Nobelul, de exemplu", spune Marius. Octav Drăgoi este „campionul" Olimpiadei din Rusia. Elev la acelaşi liceu, el a câştigat medalia de aur la matematică, la fel ca anul trecut. „Premiul cel mai important l-am luat la Olimpiada Balcanică de Matematică de anul acesta, de la Chişinău, tot aur", se mândreşte Octav.

„Voi aplica la universităţile de peste ocean care sunt deja binecunoscute (Harvard, Princeton, MIT), dar şi la cele din Europa, în special în Marea Britanie (Oxford, Cambridge). Sunt sigur că orice student preferă să beneficieze de un învăţământ mai bun decât să rămână în România, o ţară unde cetăţenii sunt complet lipsiţi de ajutorare reciprocă, iar dacă cineva te vede căzut în şant se întreabă câţi bani ai în portofel", spune Octav. Lotul olimpic al României a obţinut recent douăsprezece medalii la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Rusia (două de aur, cinci de argint şi cinci de bronz), la informatică, matematică, fizică şi chimie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite