Olimpic român cu minte de Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Dobrin a fost invitat să se înscrie în Societatea Naţională Americană a liceenilor supradotaţi . Liceanul gălăţean a câştigat zeci de premii şi este considerat de profesori un geniu al matematicii.

Andrei Dobrin (19 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul „Vasile Alecsandri" din Galaţi, a câştigat toate concursurile la care a participat în ultimii ani. Zilele trecute a fost invitat să adere la „Societatea Naţională Americană a liceenilor supradotaţi", patronată de Claes Nobel, nepotul celebrului fondator al premiilor Nobel.

Andrei spune că munceşte mult pentru a obţine rezultate, dar şi că are matematica în codul genetic. „Ambii părinţi sunt ingineri şi am moştenit de la ei înclinaţia către ştiinţele exacte. Pe mine m-au atras matematica şi logica tot timpul", povesteşte tânărul.

Profesorii sunt entuziaşti în ceea ce priveşte viitorul lui Andrei. „Este cel mai bun elev al meu. Va ajunge departe în domeniul matematicii. Din păcate, nu cred că România are ce să-i ofere", spune profesorul Constantin Ursu.

A obţinut zeci de premii la olimpiadele judeţene, naţionale şi internaţionale. Nici nu le mai ştie numărul. „Este impresionant ce poate face Andrei cu matematica. Mintea lui pricepe instantaneu ceea ce alţii se căznesc să înţeleagă", spune Oana Radu, una dintre colegele tânărului.

În clasa a XI-a, profesoara de limba engleză, Nicoleta Ioniţă, i-a propus să studieze în străinătate. A fost admis la cinci universităţi de prestigiu, din care două situate pe locurile patru şi cinci în lume. A ales-o pe cea din Londra, University of London (UCL), clasată pe locul al IV-lea.

„Iniţial am vrut să aplic şi în America, dar din cauza crizei, statul american nu mai poate să ofere studenţilor burse integrale şi sumele sunt extraordinar de mari acolo. În Anglia taxele sunt mai mici şi dacă ţi se oferă şi bursă e foarte bine", spune Andrei.

Curtat de nepotul lui Alfred Nobel

Acum câteva zile a primit prin poştă o invitaţie de la Claes Nobel, care conduce Societatea Naţională Americană a liceenilor supradotaţi.

„După ce am susţinut un examen în limba engleză, care a durat şase ore, am fost invitat să mă înscriu în această societate. Am luat aproape nota maximă. Am primit scrisoare de la urmaşul de gradul întâi a lui Alfred Nobel. Mi-a spus că, dacă aş fi studiat în America, m-ar fi putut ajuta cu o grămadă de burse, însă eu am primit scrisoarea după ce am făcut deja aplicaţiile", spune Andrei.

A ales să plece la o universitate din străinătate deoarece posibilităţile de cercetare şi de angajare sunt foarte mari. „Toate universităţile din Anglia şi America au un compartiment specializat care se ocupă de cariera studenţilor. Sistemul de învăţământ din România nu te ajută cu nimic. Cunosc foarte mulţi copii dotaţi care au rămas în România din cauză că nu au avut posibilităţi să plece". .

Mai citiţi şi Călărăseanul Mircea Bocioacă este cel mai bun elev la engleză din România

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite