Mentoratul face primii paşi în universităţile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, aproape nimeni n-ar fi ştiut să spună în urmă cu câţiva ani „ce este mentoratul" sau „cine poate fi mentor". Chiar dacă timid, noţiunea începe să-şi facă loc şi în discuţiile tinerilor români. Contează în acest sens mai ales experienţele acumulate „afară",în sisteme educaţionale în care procesul de mentorat este instituţionalizat şi are chiar o anumită tradiţie. În prezent, din ce în ce mai

Un astfel de proiect este „Mentorat pentru succes", lansat de GRSP Society (Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români). Programul se adresează tinerilor cu vârste între 16-26 ani, care doresc să crească pe plan educaţional şi profesional şi care au nevoie de un mentor care să îi consilieze şi să îi ghideze spre îndeplinirea obiectivelor pe care fiecare dintre ei şi le-a propus. Un alt obiectiv este crearea unei reţele de sprijin: oameni care să te ajute cu adevărat atunci când încerci să intri într-un program de studiu din străinătate ori să obţii un job care să te ajute să te întreţii pe perioada studiilor.

Programul este conceput astfel încât să vină în completarea educaţiei formale, prin interacţiune cu profesionişti care au în spate experienţă internaţională şi care doresc să se implice activ în evoluţia personală a tinerilor. Cele trei dimensiuni pe care le vizează sunt studiile, cariera şi voluntariatul. Mentorii sunt persoane realizate pe plan personal şi profesional, adevărate modele de succes pentru tineri, care împărtăşesc experienţa lor cu mentoraţii şi le oferă sugestii, sfaturi şi informaţii utile.

Relaţie importantă

Odată ce studenţii îşi aleg mentorii, iar relaţia între ei începe să evolueze, tinerii care beneficiază de mentorat îşi creionează un plan de acţiune: cum să aplice la universităţi din străinătate, cum pot găsi oportunităţi de carieră, ori acţiuni de voluntariat.

„Nu aş fi ajuns să-mi îndeplinesc visul de a avea o educaţie şi o carieră internaţională fără sprijinul mentorului meu", mărturiseşte Maria Gonţea, coordonatoarea proiectului GRSP Society. „Este foarte important să ne găsim atât mentorii potriviţi, care pot contribui la traseul nostru personal şi profesional. Dacă mentorii informali îi alegem din interacţiunile zilnice, pe cei formali îi întâlnim în cadrul unor astfel de programe care se desfăşoară de multe ori în mediul universitar", explică Maria.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite