Manager român plecat de peste 20 de ani în Vest: „Dacă vrei să distrugi o ţară, atunci omoară învăţământul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul educaţional românesc implementat după anii 90 are un mare handicap, iar această situaţie este cauzată de numărul crescut de schimbări petrecute în ultimii ani, este de părere un manager român plecat de peste 20 de ani din ţară şi care conduce operaţiunile regionale ale unui important producător de electonice.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Mike Borze, vicepresedinte al Benq Europe, un important jucator pe piata de proiectoare, monitoare, dar si solutii conexe, a vorbit despre modelele unui invatamant care pot readuce Romania pe treapta importanta globala.

„Obisnuiesc sa vin de cateva ori pe an in Romania, iar mesajul primit de la fratele meu, care este profesor in Oradea, nu este deloc unul imbucurator. In ultimii 20 de ani sistemul educational a suferit multe schimbari, cel putin 3-4 modificari aduse, ceea ce reprezinta o dovada clara ca romanii nu stiu ce sistem de invatamant li se potriveste cel mai bine”, a declarat Mike Borze, care a precizat ca sistemul de educatie aplicat in perioada comunismului, cand totul era aliniat la anumite reguli, era cel mai bun de pana acum.

„Nu regret comunismul, iar sistemul pe care l-am avut in acea perioada s-a dovedit eficient. Am luat parte la intalnirea de 30 de ani de la terminarea studiilor liceale, la Oradea, unde 98% dintre colegii mei de liceu au absolvit o facultate, mare parte dintre ei fiind directori de spitale, chirurgi de renume, profesori de matematica la universitati de prestigiu sau managerii in functii importante in strainatate”, a aratat reprezentanul Benq.

Potrivit acestuia avantajele studiilor din acea perioada erau reprezentate in special de nesepararea scolii primare de cea secundara.

„Si cel «prost» trebuie sa invete sa gandeasca ca un elev destept. Sistemul de scoala primara plus cea secundara, dar si implementarea uniformei si tinutei care creaza impreuna disciplina ar trebui reintroduse in Romania. (...) De ce scolile private nu au renuntat la uniforma? Inclusiv scolile private unde merg copii de conditie buna practica aceleasi standarde. Se creaza o disciplina. Lucrurile nu trebuie privite de sus. Existand diferente elevii se formeaza in viata cu handicapuri”, a mai spus Borze.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite