Anchetă penală în cazul elevilor băgaţi la licee bune pe uşa din dos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fraudă de proporţii după repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu la liceu. ​Doar în judeţul Suceava, peste 300 de elevi au fost transferaţi ilegal, înainte de a începe clasa a IX-a, în licee unde ultima medie de admitere a fost mai mare decât notele obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională.

Cel puţin aşa arată raportul Corpului de Control al Ministerului Educaţiei care desfăşoară de săptămâna trecută o anchetă în mai multe judeţe ale ţării unde se bănuieşte că sute de părinţi au fentat legea cu ajutorul unor inspectori şcolari pentru a-şi muta copiii de la liceele unde au fost repartizaţi la licee mai bune, dar pentru care nu aveau medii.

Şi mai grav este că oficialii din minister au suspiciuni că tocmai au descoperit o practică la nivel naţional prin care s-a fentat repartizarea computerizată ani la rând. 

De aceea, au solicitat verificări la toate inspectoratele din ţară pe ultimii cinci ani.

Suceava a dat alarma

Suceava este judeţul care i-a pus pe gânduri pe oficialii de la minister, când au văzut că au fost aprobate la începutul lunii nu mai puţin de 386 de cereri de transfer a unor absolvenţi de gimnaziu. Şi într-adevăr, verificările Corpului de control au scos la iveală că doar 54 dintre solicitări au avut aprobare legală. Mai exact, au existat 38 de cereri aprobate care îndeplineau criteriul de medie, 12 cazuri de gemeni sau tripleţi reaprtizaţi la unităţi de învăţământ diferite, două solicitări pentru profil vocaţional şi două cazuri medicale severe. În rest, cercetările au stabilit că elevi de 5 au ajuns la licee unde ultima medie de admitere a fost de peste 8.

Cristina Teodorovici şi-a făcut legea ei

„Vor fi anulate transferurile realizate cu încălcarea prevederilor legale şi, în plus, vor fi sancţionaţi disciplinar responsabilii. De asemenea, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru abuz în serviciu”, a explicat Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

În Suceava, preşedintele Comisiei de admitere a fost Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, care ocupa funcţia prin delegaţie încă din anul 2012. Teodorovici nu a reuşit să promoveze concursurile pentru post organizate de minister, anul acesta. „Vă asigur că cei responsabili pentru această fraudă nu vor mai fi inspectori. Chiar dacă inspectorul şcolar general nu a făcut parte din comisie ar trebui să suporte, de asemenea, consecinţele”, a mai adăugat Vasile Şalaru.

Verificările continuă

Reprezentanţii ministerului au plecat deja către următoarele destinaţii cu cele mai multe cazuri suspecte de fraudă, adică judeţele Bihor şi Neamţ, pentru ca în zilele următoare să verifice situaţia transferurilor în judeţele Prahova şi Brăila. În plus, pe harta fraudei la repartizarea la liceu au fost adăugate judeţele Mureş şi Constanţa, unde există câte 22, respectiv 18 cereri de transfer suspecte, a declarat pentru „Adevărul”, secretarul de stat Vasile Şalaru.

„Am cerut un tablou general şi am văzut că Bucureştiul a avut o singură solicitare aprobată, alte judeţe câte 3-4 şi, dintr-odată, sute de cereri în câteva judeţe. Nu putem vorbi de o practică generalizată şi, în plus, sunt convins că văzând sancţiunile din acest an, nu se va mai întâmpla la fel data viitoare”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Practici vechi

Totuşi, Ministerul Educaţiei suspectează că inspectoratele fentau repartizarea computerizată de mulţi ani, Sorin Cîmpeanu fiind singurul ministru care a solicitat vreodată verificarea situaţiei transferurilor la clasa a IX-a. 

„Am cerut verificări pe ultimii cinci ani pentru toate judeţele din ţară. Noi, ca minister, nu-i mai putem sancţiona retroactiv, dar pot intra pe mâna organelor de cercetare penală. Dacă găsim nereguli, voi propune interzicerea gradaţiilor de merit şi accederea la funcţii de conducere în cazul persoanelor responsabile”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Eduicaţiei.

Condiţiile legale pentru transferul la clasa a IX-a

Metodologia spune că solicitările de transfer la clasa a IX-a se aprobă în limita locurilor disponibile, după criteriul mediei de admitere a solicitantului, care nu poate fi mai mică decât a ultimului admis la specializarea de la liceul unde se doreşte transferul.

Excepţie de la criteriul mediei fac doar cazurile speciale, ale fraţilor gemeni care au dreptul să studieze în aceeaşi clasă sau ale unor situaţii medicale severe, dar dacă sunt avizate de minister. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite