EXCLUSIV Consilier al ministrului Educaţiei, greşeli flagrante într-un manual de Limba Română. Virginia Renţea semnează şi ghidurile anti-Covid

EXCLUSIV Consilier al ministrului Educaţiei, greşeli flagrante într-un manual de Limba Română. Virginia Renţea semnează şi ghidurile anti-Covid

Profesoara Virginia Renţea, director al MEC şi consilier al ministrului Monica Anisie. Imagine: Facebook

Profesoara Virginia Renţea – una dintre semnatarele Ghidului pentru învăţământul gimnazial pentru desfăşurarea anului şcolar în plină pandemie de coronavirus şi consilieră a ministrului Monica Anisie – este co-autoarea unui manual de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VI-a cu greşeli flagrante: două virgule puse între subiect şi predicat în două fraze de pe aceeaşi pagină.

Lucrarea cu greşeli este publicată anul acesta la Editura „Ars Libris”. 
 
Nu este vorba despre un text scris greşit în mod intenţionat, menit să îi determine pe elevi să descopere erorile, ci despre un fragment din romanul „Prinţ şi cerşetor” de Mark Twain, după citirea căruia copiii trebuie să explice semnificaţiile unor cuvinte date.
 
Numai că elevii trebuie să facă asta trecând peste greşelile gramaticale inacceptabile, pe care dacă ei înşişi le-ar face n-ar trece clasa. 
 
  1. „Toată Anglia, îl dorea, de asemenea. (…)” – Subiectul propoziţiei este „Anglia”, iar predicatul „îl dorea”. În frază este vorba despre prinţul Tudor, amintit o propoziţie mai sus. 
  2. Oameni care abia se cunoscuseră, se aruncau unii în braţele altora (…)” – Care este subiectul? – „oamenii”. Care este predicatul? – „se aruncau”. Fraza ar fi fost corectă dacă ar fi avut forma următoare, în care sintagma „care abia se cunoscuseră” are rolul de apoziţie explicativă, cu sensul de „străinii”: „Oamenii, care abia se cunoscuseră, se aruncau (…)”.
  3. „În toată Anglia nu era vorba decât de noul născut, Eduard Tudor, (…)” – forma corectă este nou-născutul, nu noul născut, deoarece nu există nicio situaţie în care se vorbeşte despre „vechiul născut”. 
 
Profesoara Virginia Renţea semnează manualul de Limba şi Literatura Română alături de Mihaela Elena Pătraşcu şi Gabriela Mădălina Niţulescu, astfel că responsabilitatea pentru corectitudinea lucrării se împarte în mod egal.
Erorile gramaticale evidenţiate mai sus sunt doar trei dintre greşelile din text. 
 
Întreg textul corectat arată  astfel: 
Până să devină secretar de stat al MEC şi consilier al ministrului Monica Anisie, profesoara Virginia Renţea avea funcţia de inspector şcolar general adjunct –ISJ Giurgiu. Ea a terminat Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările