Evaluarea Naţională 2021. Cîmpeanu: Voi insista ca profesorii să rezolve încă o dată subiectele, pentru a nu avea vicii de formulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Evaluarea Naţională 2021 începe marţi cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că se va asigura personal că nu vor exista „vicii de formulare” în privinţa baremelor.

„Mâine dimineaţă (marţi - n.r.), foarte, foarte devreme, voi merge la Centrul Naţional de Evaluare şi voi sta cu profesorii de limba română pentru a se extrage subiectele şi, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate, şi la limba română, şi la matematică, încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare, pentru a avea un barem cât se poate de clar şi pentru a îndeplini toate celelalte condiţii în interesul elevilor. Voi fi alături de colegii mei în fiecare dimineaţă înainte de probele de examen, la Evaluare şi Bacalaureat”, a dat asigurări ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, luni seara, la Digi24.

„Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, consideră ministrul educaţiei.

Câţi elevi participă la Evaluarea Naţională 2021

Generaţia care a făcut clasa VIII-a în acest an şcolar numără 147.650 de copii, dar dintre aceştia, de la Evaluarea Naţională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate, pentru că în cea mai mare parte sunt corijenţi. Ministrul Educaţiei spune că este o consecinţă a învăţământului online.

„N-au reuşit să încheie situaţia şcolară, chiar dacă Ministerul Educaţiei a flexibilizat procedurile şi au fost necesare doar două note pentru a încheia situaţia şcoalară, n-a mai fost necesar un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Chiar şi aşa, rezultatele pandemiei se văd, sunt mulţi elevi care nu au reuşit să-şi încheie situaţia şcolară”, a spus ministrul, luni seara, la Digi24.

Prima generaţie de absolvenţi cu clasă pregătitoare

Sorin Cîmpeanu a subliniat că este şi un moment important de bilanţ. Această generaţie de elevi, care susţine anul acesta evaluarea naţională, este prima care a făcut clasa pregătitoare şi şi-a petrecut, practic, nouă ani la şcoală.

„Generaţia de anul acesta este mai mică, pentru că în urmă cu opt ani, ea a fost splitată (unii au mers direct în clasa I, alţii au făcut clasa pregătitoare -n.r.). Este generaţia care, pentru prima oară, dă examenul de Evaluare Naţională după ce a făcut clasa pregătitoare. Este un moment de bilanţ pentru a face o analiză între profilul absolventului de gimnaziu proiectat în urmă cu 9 ani, în anul 2012, şi profilul absolventului de gimnaziu realizat în anul 2021. Rezultatele vor fi importante, chiar dacă vor fi viciate de un an şcolar total atipic”, a spus ministrul educaţiei.

Subiecte după modelul PISA

Subiectele probelor scrise sunt formulate mult mai aproape de stilul testelor PISA. „Este o generaţie care a făcut teste de antrenament pe model PISA, sunt câteva motive de optimism, alături de foarte multe motive de îngrijorare”, spune ministrul.

Elevii vor intra în sălile de examen până la ora 8:30 şi vor avea 2 ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia vor fi în săli monitorizate audio-video şi bor avea la ei decât pix/stilou de culoare albastră şi cartea de identitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite