Elevii, părinţii şi profesorii cer reguli corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ îşi fac legi proprii şi introduc norme aberante sau ilegale în regulamentele şcolare pe care elevii sunt obligaţi să le respecte. Ziarul „Adevărul“ a arătat în repetate rânduri în Suplimentul „Şcoală & educaţie“ regulile absurde la care sunt supuşi elevii din unele şcoli din ţară.

Ministerul Educaţiei a dat mână liberă şcolilor şi liceelor din ţară pentru a-şi personaliza regulamentele de ordine interioară. Reprezentanţii ministerului arată că fiecare şcoală are specificul ei şi de aceea a fost creat un regulament general, iar fiecare unitate a introdus reguli proprii. Unele unităţile de învăţământ au profitat de această ocazie pentru a impune elevilor reguli care mai de care mai aberante sau chiar ilegale.

Regulă neconstituţională

Nici regulamentul general realizat de Ministerul Educaţiei nu a scăpat de hibe. Astfel, mai marii învăţământului au decis ca elevii sa răspundă atât atunci când se fac vinovaţi de o abatere de la regulament cât şi atunci când nu au nicio vină. Astfel, potrivit articolului 132, punctul 2 din Regulamentul propus de minister, „În cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea devine colectivă, revenind întregii clase". 

Avocaţii arată însă că această normă este neconstituţională şi că nu ar trebui să existe într-un regulament.

Conştienţi de această regulă, unele şcoli decid să nu o aplice deşi este specificată în regulamentul şcolar. "Nu este normal să plătească elevii nevinovaţi pagubele. Noi din fericire avem un buget pentru reparaţii urgente sau apelăm la sprijinul comitetului de părinţi", susţine Aurelia Abăluţei, directoarea Şcolii nr.170 din Bucureşti.

Amenzi şcolare

Unele şcoli au un adevărat sistem de amenzi. Fiecare faptă pe care conducerea unei şcoli o consideră nepotrivită ar putea fi în aceste condiţii răscumpărată contra unei anumite sume.

Aşadar, dacă fumezi contrar regulilor, ţi se taie o chitanţă pe suma între 25 şi 100 lei. Gălăgia se taxează cu până la 200 de lei la Colegiul "Nicolae Titulescu" din Slatina.

La Sibiu, elevii plătesc scump dacă uită lumina aprinsă în clasă. La Colegiul "Samuel von Brukenthal" din Sibiu  fiecare elev din clasă este pus să plătească 30 de lei amendă dacă în "sălile de clasă neocupate vor fi găsite geamurile şi uşile deschise".

Amenzi se dau şi pentru fotografii sau cameramanii de ocazie din şcoli. Dacă folosesc aparatură de înregistrat în incinta şcolii, elevii pot să plătească chiar şi 500 de lei sau să suporte alte sancţiuni din regulamentul şcolar.

Aberaţii impuse

Sumele stabilite pentru abaterile din regulament nu au nicio asemănare cu amenzile însă. Acestea sunt stabilite de şcoală, dar se plătesc la comitetul de părinţi.

Nici şcoala şi nici comitetul de părinţi nu au însă dreptul de a da amenzi, acestea nu sunt organe de control şi nici nu întocmesc un proces verbal. Mai mult, minorii nu pot fi amendaţi, şi oricum sumele sunt plătite de părinţi. Aşadar, şcoala îîi pedepseşte printr-un regulament de ordine interioară pe părinţi, şi nu pe elevi.

Elevii de la Colegiul „Samuel von Brukenthal" din Sibiu pot să se ducă la toaletă doar în pauză. Pe timpul orelor de curs, toaletele sunt încuiate, iar cheia se află sub stricta supraveghere a femeii de serviciu.

Chiar şi aşa, elevii nu pot să părăsească sala de curs fără a fi trecuţi într-un caieţel. În schimb, elevii clasa a XI-a şi a XII-a au liber la fumat în curtea liceului. La sala de sport a colegiului se interzice „lovirea mingii cu piciorul spre tavan sau spre pereţii laterali".  De asemenea, elevii sunt puşi „în mod obligatoriu" să-şi petreacă pauzele afară în perioada martie-noiembrie.

La Şcoala nr.45 „Titu Maiorescu" din Bucureşti elevii nu au voie să vină pe patine cu rotile sau pe skateboard-uri, iar la Şcoala din Poeni, judeţul Teleorman elevii nu au voie să vină la şcoală nici măcar pe bicicletă.

Toate aceste reguli nu se găsesc în regulamentul şcolar propus de Ministerul Educaţiei, ci sunt „personalizate pe specificul şcolii".  Aceste interdicţii fac diferenţa între instituţii amintite mai sus şi celălalte şcoli care au ales că adopte integral regulile ministerului.

Pletoşii, trimişi la frizer

Profesorii îi vor tunşi pe băieţii cu părul lung. Regulamentul general impune elevilor „să aibe o comportare civilizată şi o ţinută decentă", nici vorbă de vreo interdicţie privind lungimea părului. Unele şcoli însă nu agrează pletele elevilor. Şcoala nr.45 „Titu Maiorescu" din Bucureşti interzice băieţilor să aibe părul lung. Ba mai mult, unele note date de profesori sunt invers proporţionale cu lungimea părului.

Elevul Andrei Scoarţă a simţit pe pielea lui pedepsele date de conducerea şcolii. După ce în semestrul I, Andrei a avut nota 9 la purtare pentru podoaba lui capilară ce nu depăşeşte însă nivelul umerilor, semestrul acesta este ameninţat cu nota 6. 

Profesorul de sport al lui Andrei e deranjat de părul lung. Tânărul spune că profesorul i-a dat media 7 la Educaţie fizică pentru că nu a vrut să se tundă. Conducerea Colegiului „Alexandru Ioan Cuza" din Ploieşti este şi mai vehementă împotriva părului lung. Astfel, potrivit regulilor interne, orice suviţă mai lungă de 5 cm trebuie tunsă.

Ministerul Educaţiei ia în considerare drept sancţiune numai observaţia, mustrarea, eleminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, scăderea notei la purtare, mutarea disciplinară la altă clasă sau la altă şcoală sau exmatricularea.

Ce spun părinţii

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, spune că unele pedespe din şcoli sunt pentru părinţi, şi nu pentru copii. "Ar trebui să-i facă conştienţi pe copii. Şcolile ar trebui să-i supravegheze pe copii. Responsabilitatea a ceea ce se întâmplă în şcoală revine instituţiei, şi nu părinţillor", spune Mihaela Gună.

Ea arată că Ministerul Educaţiei ar trebui să ţină seama şi de părerile părinţilor, elevilor şi a cadrelor didactice la întocmirea unui regulament şcolar şi că ar trebui să existe reguli paricularizate pentru fiecare ciclu de învăţământ. "Ministerul ar trebui să ia legătura cu realitatea şi să nu mai privească lucrurile dintr-un birou", spune Mihaela Gună.

Ce spun profesorii

Dan Sumalan, preşedintele Asociaţiei Profesorilor din România, arată că ar trebui să existe un regulament unitar şi cu reguli valabile pentru toţi elevii, particularizat pe fiecare profil de şcoală.

"Cred că un regulament unitar ar trebui să existe tocmai pentru a preîntâmpina impunerea de reguli ce pot sfida legile bunului simţ, libertatea individuală, de exprimare etc.", spune Dan Sumalan.

El crede că Ministerul Educaţiei ar trebui să îmbunătăţească regulamentul şcolar. "Cred că ar fi binevenite propuneri de la cât mai multe școli, centralizarea lor, excluderea propunerilor aberante şi selectarea celor de bun simţ şi care şi-au afirmat în trecut eficienţa", susţine Dan Sumalan.

Ce spun elevii

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor nu sunt de acord cu amenzile din şcoli şi spun că, de multe ori, elevii nevinovaţi sunt pedepsiţi pe nedrept pentru pagubele produse în instituţiile de învăţământ. "Am dezbătut şi noi problema regulilor absurde din şcoli. Fiecare membru şi-a susţinut părerea în Consililul de administraţie din şcoala din care făcea parte, dar nu am fost luaţi în seama.

Un regulament cadru ar ajuta la o mai bună desfăşurare în şcoli şi aşa am avea o lege pentru toţi", spune Fabian Telisca, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.  Elevii propun ca sancţiuni pentru abaterile de la regulamentul şcolar scăderea notei la purtare şi munca în folosul comunităţii.

Ce spune ministerul

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au evitat să ofere un punct de vedere asupra problemelor din regulamentele şcolare. Întrebaţi cum comentează regula de la articolul 132 punctul 2 din regulamentul redactat de minister în anul 2005, reprezentanţii învăţământului au arătat că "În cazul în care se impune vom modifica Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar". 

Din 14 aprilie, data în care reporterii "Adevărul" au trimis sesizarea pe adresa biroului de presă al Ministerului Educaţiei, nu s-a întrunit nicio comisie şi nici nu a fost analizată această problemă, iar răspunsul a rămas doar la nivel teoretic.

Aceleaşi fapte, pedepse diferite


Violenţa în şcoli

Alexandru Şchiopescu (18 ani) este acuzat că şi-ar fi înjunghiat doi colegi de la Liceul Auto din Timişoara. Elevul a fost va fi exmatriculat şi este cercetat de poliţie.

Andrei Mergea (foto), elev la Colegiului „Tudor Vadimirescu" din Târgu-Jiu şi-a lovit cu o sabie un coleg de clasă. Elevul a scăpat basma curată deoarece, potrivit conducerii şcolii, "s-a schimbat pozitiv şi nu a fost nevoie de pedepse".

Sancţiuni pentru fumat

După ce au fost prinse fumând în baia liceului, trei eleve din Colegiul Tehnic „Alexe Marin" din Slatina au fost pedesite să măture în curtea şcolii. Pentru a-i convinge să se lase de fumat, un profesor de la Grupul Şcolar "Elena Doamna" din Galaţi nu a recurs la pedepse, ci le-a demonstrat elevilor, printr-un experiment efectele ţigărilor asupra organismului.

Ţinută îndecentă la şcoală

Ancuţa şi Jojo, eleve la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu" din Fălticeni au incins atmosfera în pauză cu un număr de striptis. Fetele s-au ales cu media 3 la purtare. Alexandra Adam (foto), elevă la Liceul "Ion Creangă" a fost exmatriculată după ce s-a aflat că joacă în filme pentru adulţi. Eleva a contestat decizia, susţinând că vrea să-şi continue cursurile, dar a pierdut procesul.

Chiulul te pune la muncă

La Colegiul Tehnic din Cluj-Napoca, elevii nu mai plătesc amenzi pentru chiul ci sunt trimişi să muncească la bibliotecă. Izabela Bătrânu (foto), elevă la Colegiul „Unirea" din Braşov a fost sancţionată însă cu scăderea notei la purtare, din cauza absenţelor. „Fac naveta tocmai din Săcele. Cel mai greu îmi este iarna, când este frig afară şi maşina se împotmoleşte", se scuză eleva.

image
image
image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite