Concluziile Forumului Educaţiei: profesioniştii sunt aşteptaţi la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalităţile recunoscute din diverse domenii trebuie să poată ţine cursuri în universităţi, chiar dacă nu au pregătire pedagogică. „Adevărul“ vă prezintă câteva dintre concluziile Forumului Educaţiei încheiat ieri.  

„În cele trei zile de discuţii au fost generate soluţii în cadrul workshop-urilor la care au participat atât elevi, cât şi profesori. Aceasta a fost şi ideea: să nu ne întâlnim numai să vorbim, ci să facem ceva. În următorul an, vom transforma soluţiile în proiecte pe care le vom realiza împreună cu cei care au participat la conferinţă", a spus Tincuţa Baltag, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu".

Una dintre ideile dezbătute în cadrul Forumului Educaţiei a fost legată de accesul profesioniştilor în universităţi. Actualul sistem de educaţie
cere ca pentru a putea preda, un profesor trebuie să aibă neapărat pregătire pedagogică. În aceste condiţii, este îngrădit accesul în universităţi a profesioniştilor din diverse domenii. Aceştia au o bogată experienţă de piaţă pe care ar putea s-o împărtăşească studenţilor. 

Citiţi şi:

“Trebuie să investim în elev”
Funeriu: „Măsura nepotismului în universităţi a fost diluată de parlamentari“
Educaţie după model occidental
Funeriu aşteaptă sindicatele din învăţământ la negocieri: Dascălii ameninţă cu blocarea anului şcolar


O altă idee concretizată în proiect a fost aceea că şcolile ar trebui conduse de manageri care să ştie să administreze mai bine fondurile.  De asemenea, ar fi necesar ca elevii să fie evaluaţi şi prin alte metode, cum ar fi implicarea în activităţi de voluntariat, nu numai prin note.  Profesorii ar avea la rândul lor nevoie de pregătire pentru a şti să folosească tehnologia la clasă. 

Statul, incapabil să se ocupe de educaţie

Prezent la ultima zi de forum, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că doar un sistem de piaţă pentru educaţie ar putea rezolva problemele din învăţământ.

„Statul ar trebui să aibă un rol minimal în educaţie şi să nu mai intervină în relaţia dintre profesor şi elev. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unor bonuri de învăţământ, echivalente cu investiţia publică în fiecare elev, iar elevul să le poate depune la şcoala aleasă. În acest mod, decizia va fi la elev, iar şcoală va fi numai un furnizor de servicii", a explicat omul de afaceri. 

Forumul Educaţiei s-a desfăşurat între 12 şi 14 mai şi a fost organizat de Fundaţia „Dinu Patriciu",  Liga Studenţilor Români în Străinătate şi Grupul Educativa.

"În următorul an vom transforma soluţiile în proiecte."
Tincuţa Baltag
director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu"

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite