Clase în care nu începe școala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii elevi au început cursurile printre dărâmături şi moloz, alţii sunt transportaţi cu microbuze la şcolile din apropiere. Mai multe şcoli bucureştene sunt încă în şantier pentru că, spun firmele de construcţii, banii pentru reparaţii n-au fost alocaţi la timp.

În Şcoala Nr. 310, din cartierul bucureştean Militari, cursurile nu au început ieri. Lucrările de reparaţii erau, la sfârşitul săptămânii trecute, departe de finalizare. Unul dintre muncitorii care lucrau la mistrie, spunea, sigur de sine, că reparaţiile nu pot fi, pur şi simplu, terminate în timp util.

„Sigur se va amâna anul şcolar. Suntem mai multe firme aici, iar unii dintre noi au fost nevoiţi să întrerupă lucrările, pentru că nu ne-am primit banii la timp. Aşa am rămas fără materiale. Nici nu au venit încă întrerupătoarele şi lămpile", explica muncitorul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, aici „cursurile vor începe cu întârziere de o zi-două".

Şcoala nr. 310 este una dintre cele aproximativ 80 de şcoli bucureştene care nu au primit autorizaţii sanitare în acest an. Dintre acestea, cele mai multe instituţii - 50 la număr, sunt incluse în programul de reabilitare al Băncii Europene de Investiţii, „iar celelalte 30 au probleme punctuale: la unul din grupurile sanitare, într-o singură clasă, sau se află în situaţia de a nu avea asistent medical în fiecare zi", afirmă inspectorul şcolar bucureştean Marian Banu.

De altfel, o treime din şcolile Capitalei nu au asistent medical propriu, existând şi situaţii când un astfel de angajat este împărţit între două şcoli sau între o şcoală şi o grădiniţă.

Şcoala de muzică nr. 3, în paragină

Cea mai proastă situaţie se găseşte, în continuare, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 3, aflată în şantier de peste trei ani. Aici şi în alte 10 şcoli lucrările au fost abandonate, iar Primăria s-a adresat Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru recuperarea banilor de la firma General Construct. Contractul de finanţare al BEI a fost semnat la 1 octombrie 2003, iar renovarea şcolilor ar fi trebuit să se termine în 2008. Şcoala de Muzică este prima cuprinsă în programul Băncii Europene de Investiţii şi prima pentru care Primăria Capitalei a contractat constructori care să o refacă.
„În 2006, când au început lucrările, ei s-au apucat de parter şi l-au terminat.

În doi ani au refăcut jumătate din clădire. Numai că nu au făcut şi acoperişul şi de aici au început necazurile", explică Egmond Popa, profesor de violoncel. Ca urmare, pentru că acoperişul era într-o stare proastă, atunci când a plouat, apa a intrat în clădire şi a distrus tot ce se realizase deja.

În viitorul an şcolar mii de elevi din Capitală vor fi mutaţi în alte şcoli. De pildă, cei 250 de elevi de la Şcoala nr. 173 vor învăţa la Şcoala 175.

Probleme şi în provincie

Nici în celelalte judeţe, cu atât mai puţin în mediul rural, lucrurile nu stau mai bine. În Hânţeşti, Suceava, aproape 500 de elevi vor învăţa înghesuiţi într-o clădire veche, pentru că lucrările la noua şcoală au fost abandonate.

Profesorii şcolii cu clasele I-VIII din Hânţeşti spun că n-au mai văzut picior de muncitor de prin martie 2009. Noua şcoală a încremenit „la roşu", fiind plină de materiale de construcţie. Clădirea este doar pe jumătate acoperită cu tablă, astfel încât zidurile sunt pline de crăpături şi infiltraţii. Mirosul de mucegai este omniprezent.

Pentru refacerea clădirii şcolii din Hânţeşti sunt necesari 21 miliarde de lei vechi care trebuie să vină de la Ministerul Educaţiei. „Până acum s-au făcut lucrări de 7,5 miliarde lei vechi, din care muncitorii au primit 6 miliarde lei vechi. Mai avem o datorie de 1,5 miliarde de lei vechi de plătit. Am trimis adrese la Inspectoratul Şcolar pentru a primi bani, dar n-am primit nici un răspuns", ne-a declarat Filaret Galan, primarul comunei Hânţeşti.

Au renunţat la banii daţi de Banca Mondială

Autorităţile din Maieru (Bistriţa) au ridicat o grădiniţă cu fonduri proprii, după ce au aflat că proiectul prin Banca Mondială mai are de aşteptat câţiva ani.
La Anieş, o localitate aflată la câţiva kilometri de centrul de comună Maieru, primăria va deschide din 15 septembrie o nouă grădiniţă. A costat 200.000 de lei, iar banii sunt exclusiv ai comunităţii. „Grădiniţa era prinsă pe un proiect al Băncii Mondiale, însă ne-am hotărât să o ridicăm noi după ce am aflat că mai trebuie să aşteptăm câţiva ani. Proiectul ar fi costat 500.000 de lei, dar noi am folosit forţa de muncă ieftină, constructori cu care am negociat fiecare bănuţ, şi am ajuns cu totul la 200.000", explică Vasile Borş, primarul din Maieru. Au contribuit Simona Bozbici, Florina Pop, Georgiana Mateiciuc

"Grădiniţa era prinsă pe un proiect al Băncii Mondiale, însă ne-am hotărât să o ridicăm noi după ce am aflat că mai trebuie să aşteptăm câţiva ani."
Vasile Borş primar bistriţean

"În 2006, ei s-au apucat de parter şi l-au terminat. În doi ani au refăcut jumătate din clădire."
Egmond Popa profesor şcoala nr. 3, Bucureşti

80 de şcoli bucureştene nu au primit autorizaţii sanitare. 50 sunt incluse în programul de reabilitare finanţat de BEI.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite