Şcolile pot emite şi diplome de premiere în limba minorităţilor, însă nu vor fi asimilate actelor de studii legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomele care însoţesc premiile acordate elevilor la sfârşitul anului şcolar pot fi redactate şi în limba maternă de predare a clasei respective, se arată într-o notă a Ministerului Educaţiei, trimisă inspectoratelor şcolare. Oficialii precizează că însă că nu pot fi asimilate documentelor şcolare oficiale, care se pot redacta exclusiv în limba româna. Decizia vine după scandalul diplomelor în maghiară date în 2013 liceenilor din Târgu Mureş.

O notă publicată de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi transmisă inspectoratelor şcolare din ţară prevede că anul acesta, în conformitate cu Legea educaţiei, "diplomele care însoţesc premiile acordate elevilor la sfârşitul anului şcolar pot fi redactate şi în limba maternă de predare a clasei respective".

Oficialii precizează faptul că diplomele respective nu fac parte din documentele şcolare oficiale din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar prevăzute de lege, care se întocmesc numai în limba română.

De altfel, specialistul şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş precizează clar că diplomele oficiale, ca orice act de studii recunoscut de lege, nu poate fi redactat decât în limba română, aceasta fiind o prevedere a Constituţiei.

„Aceste diplome din cadrul premierii elevilor nu fac parte din categoria actelor de studii organic constituţionale, care trebuie să fie redactate doar în limba română. E o formă de a rezolva situaţia din comunităţile unde există minorităţi”, explică Staş.

Ce spun reprezentanţii ISJ Mureş 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş au postat, luni, pe site-ul instituţiei, o serie de precizări în urma primirii acestui document de la Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care anul trecut a izbucnit un conflict legat de acordarea de la ISJ de diplome în limba maghiară absolvenţilor de liceu.

"Am primit o solicitare de la UDMR Mureş legată de această chestiune, la începutul săptămânii trecute. Înainte de a-i răspunde, a venit această adresă de la minister. Precizările sunt în acord cu cele discutate cu domnul ministru secretar de stat", a explicat şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, citat de Mediafax.

Diplome ştampilate doar de şcoală

Potrivit documentului semnat de Someşan şi adresat tuturor directorilor unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş, şcolile pot emite diplome în limba minorităţilor, pe lângă cele în limba oficială, dar nu şi diplome bilingve, şi fără a folosi antetul ministerului sau al inspectoratului, ci doar antetul şcolii.

"Având în vedere adresa MEN 170/12.06.2014, emisă de cabinet secretar de stat învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, semnată de secretarul de stat Kiraly Andras Gyorgy, facem următoarea precizare: Toţi elevii premianţi vor beneficia de diplome de premii redactate în limba oficială, limba română. Unităţile de învăţământ cu elevi care studiază în limbile minorităţilor naţionale pot elibera diplome de premii şi în aceste limbi, dar nu vor folosi antetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi nici al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. Acestea vor conţine doar antetul unităţii şcolare emitente. Nu se vor emite diplome bilingve”, se arată în nota ISJ Mureş.

Scandalul diplomelor bilingve din Mureş

În iunie anul trecut, senatorul PDL Marius Paşcan cerea demisia şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan, acuzând că instituţia a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, fără "legătură cu legislaţia României". El prezenta o astfel de diplomă - scrisă în română şi maghiară, fără stemă şi fără tricolor -, care fusese distribuită Liceului Tehnologic "Ion Vlasiu" din Târgu Mureş.

Reprezentanţii ISJ Mureş precizau ulterior că diplomele distribuite în licee "nu au fost concepute şi elaborate" de instituţie, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unităţile de învăţământ din judeţ, "drept dovadă, lipsa însemnelor statului român şi ale ISJ Mureş".

Totodată, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său Ilyes Ildiko, "dar nu în calitate de inspector general adjunct".

Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR Mureş se declarau "revoltaţi şi consternaţi" de "atitudinea naţionalistă şi xenofobă" a senatorului PDL Marius Paşcan, preşedintele organizaţiei, Brassai Zsombor, spunând că "vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureş".

Ulterior, oficiali din Minsterul Educaţiei declarau că aşa-zisele diplome de liceu bilingve eliberate în Mureş sunt hârtii simbolice, "de agăţat în cui, acasă", fără valoare de atestat sau de document oficial în baza căruia să se acceadă într-o formă de învăţământ superioară.


Pe aceeaşi temă:

Adjunctul ISJ Mureş despre „scandalul diplomelor“: „Sunt nişte scrisori de mulţumire acordate simbolic la cererea părinţilor. UDMR le-a făcut, nu Inspectoratul Şcolar“

Filiala UDMR Mureş, revoltată de „atitudinea naţionalistă şi xenofobă“ a PDL privind diplomele bilingve date elevilor de liceu

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite