Şcoala altfel 2015. La ce activităţi vor participa elevii săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea oficială a Programului – Şcoala Altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” are loc duminică după-amiază, în Parcul Tineretului din Capitală, a anunţat Inspectoratul şcolar Bucureşti. În săptămâna altfel, elevii vor vizita muzee, iar instituţii precum Ministerul Apărării Naţionale au pregătit programe speciale pentru şcolari.

Săptămâna Şcoala altfel este dedicată activităţilor extracurriculare, pe care fiecare şcoală le plănuieşte. De la excursii, la vizite la muzee şi ateliere artistice, fiecare clasă pune la cale un program de astfel de activităţi. 

La Şcoala Gimnazială nr.56 "Jose Marti" din Capitală, spre exemplu, se vor organiza vizite la muzee, întreceri sportive, excursii, teatru, concursuri de şah, concursuri de pictat ouă de Paşte, iar la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" elevii for face ateliere de fotografie, vor vizita muzee şi elevii de clasa a XII-a vor merge la zilele porţilor deschise de la universităţi.

Activităţi planificate pentru Săptămâna altfel

Ministerul Apărării Naţonale (MApN) desfăşoară în Săptămâna altfel proiectul "Armata-O şcoală altfel", în cadrul căruia elevi de gimnaziu şi liceu pot lua parte la o zi de pregătire obişnuită a militarilor, pot desfăşura activităţi practice sau afla informaţii despre aeronave militare. "Unităţi militare din toate categoriile de forţe ale armatei şi instituţii militare de învăţământ şi cultură din întreaga ţară vor participa la acest program şi vor prezenta elevilor tehnica militară, activităţi practice specifice, expoziţii, precum şi oferta educaţională pentru instituţiile de învăţământ militar", a transmis MApN.

În Bucureşti, elevii pot participa, pe bază de voluntariat, la activităţile organizate de militarii din batalioanele:

  • 96 Geniu
  • 2 Infanterie "Călugăreni"
  • 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth"
  • 265 Poliţie Militară
  • Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul"
  • Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
  • Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila"
  • Centrul 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice
  • Serviciul Muzicilor Militare
  • Centrul 485 Comunicaţii şi Informatică
  • Cercul Militar Naţional
  • Academia Tehnică Militară şi Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni

De asemenea, personalul Bazei 90 Transport Aerian va prezenta elevilor din Bucureşti şi Otopeni informaţii despre aeronavele IAR-330 PUMA, AN-30, C-130 HERCULES şi C-27J SPARTAN, simulatorul C-27J SPARTAN, precum şi aspecte din viaţa piloţilor într-o unitate militară a Forţelor Aeriene.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor va organiza evenimentul "Un erou, o floare" în cadrul căruia elevi de la şcolile din Bucureşti, Târgu Jiu, Alexandria, Turnu Măgurele, Giurgiu şi comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, vor îngriji monumentele eroilor, parcelele de onoare româneşti şi străine din aceste localităţi şi vor depune flori.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" va organiza un seminar cu tema "Medicina militară de Urgenţă", iar medicii îi vor învăţa pe elevi modalităţi practice privind manevrele medicale în acordarea primului ajutor.

CFR Călători a pregătit ateliere educaţionale şi distractive pentru copii „Poftiţi în vagoane”, care se desfăşoară într-un tren Săgeata Albastră. Copiii vor petrece o oră şi jumătate într-un tren special amenajat ca un atelier de imaginaţie şi creaţie, perfect pentru toţi cei pasionaţi de călătorii şi tehnologie. Cei mici au ocazia să viziteze bordul de comandă al trenului şi să experimenteze cum e să fii mecanic de locomotivă.

Zilele porţilor deschise la universităţi

Liceenii pot vizita în Săptămâna altfel sediile universităţilor, care organizează zilele porţilor deschise în această perioadă.

Spre exemplu, Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează o serie de evenimente speciale pentru liceeni, integrate în perioada dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“.  Toate evenimentele se vor desfăşura la noul sediul al SNSPA, între orele 10.00-18.00.

De asemenea, în perioada 7-8 aprilie 2015, Universitatea din Bucureşti îi invită la cea de-a XVI-a ediţie a Târgului Educaţiei pe toţi liceenii care se pregătesc pentru admiterea la facultate. În cadrul celor două zile ale evenimentului, elevii vor putea cunoaşte oferta educaţională a Universităţii din Bucureşti pentru anul 2015-2016 şi vor putea beneficia de servicii de informare, orientare şi consiliere pentru alegerea facultăţii.

Târgul Educaţiei se va desfăşura în Holul Central al Palatului Facultăţii de Drept. Deschiderea oficială va avea loc marţi, 7 aprilie, la ora 10:00, iar accesul este liber. Facultatea de Geografie a an unţat zilele porţilor deschise în perioada 6-9 aprilie (10:00 - 20:00), Facultatea de Litere va deschide porţile pentru liceeni pe 6 aprilie (10:00 - 18:00), Facultatea de Jurnalism organizează vizitele în perioada 6-8 aprilie (10:00 - 18:00), iar Facultatea de Psihologie orgaizează ziua porţilor deschise pe 8 aprilie (10:00 - 15:00)

Universitatea Politehnică din Bucureşti organizează în perioada 6-8 aprilie târgul Polifest, în care va prezenta oferta educaţională a universităţii. Deschiderea evenimentului va avea loc în data de 6 aprilie 2015, ora 10:00, la Rectoratul UPB, în Amfiteatrul AN 010 - ”RaduVoinea”.

Pe toată durata manifestărilor, facultăţile din cadrul Universităţii vor participa, cu standuri proprii, la ZiuaPorţilorDeschise, ceea ce implică şi vizite în laboratoare sau amfiteatre pentru o cunoaştere cât mai bună a ofertei de studii şi a perspectivelor de carieră.

Vizite la muzee

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti va fi deschis spre vizitare în perioada 6 - 12 aprilie, cu prilejul desfăşurării programului Şcoala Altfel, se arată într-un comunicat de presă. Ca în fiecare an, pe parcursul acestei săptămâni, muzeul va primi elevi, care vor participa la vizite cu ghidaj de specialitate şi ateliere de educaţie muzeală cu tematică diversă, precum istoria Antichităţii, numismatică, heraldică şi restaurare ceramică.

De asemenea, va fi organizat atelierul de creaţie "Sărbători Pascale la muzeu", pe 8 şi 10 aprilie, începând cu ora 11.00, când participanţii vor realiza figurine şi decoraţiuni cu tematică pascală şi vor decora ouă din polistiren.

Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani. Înscrierile se fac cu cel puţin două zile înainte de data în care va avea loc atelierul. Pentru desfăşurarea în condiţii optime a atelierului, numărul de participanţi trebuie să fie cuprins între 10 (minimum) şi 20 (maximum) de persoane. Costul unui bilet de participare este de 15 lei.

O zi de educaţie civică 

Fundaţia Noi Orizonturi lansează pentru şcolile din România o serie de activităţi nonformale ce pot fi uşor puse în practică în cadrul programului „Şcoala Altfel. Jocurile şi povestirile distractive şi de învăţare propuse acoperă minimum 1 zi de activităţi pentru săptămâna Şcoala Altfel. Iar fiecare activitate durează aproximativ 1h30’ şi este creată pentru grupuri de 12 – 30 elevi.

Activităţile propuse de Fundaţia Noi Orizonturi pentru „Şcoala Altfel” sunt dezvoltate pe baza curriculumului educaţional IMPACT, ce foloseşte metodologia educaţiei prin experienţă şi pe cea a serviciului în folosul comunităţii. Activităţile urmăresc 4 tematici: Cetăţenie Activă, Angajabilitate, Antreprenoriat Social, Leadership.

Calendarul anului şcolar

După Săptămâna altfel, începe vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie, iar tezele din semestrul al II-lea vor fi date, de regulă, până în data de 22 mai.

Vacanţa de vară începe sâmbătă, 20 iunie 2015 şi se termină duminică, 13 septembrie 2015.

Calendarul Evaluărilor Naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

La sfârşitul anului şcolar, pe elevii mai mici îi aşteaptă Evaluările Naţionale, care se dau la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

1. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a – EN II:

18 mai 2015 Scris – Limba română
19 mai 2015 Citit – Limba română

Scris-Citit – Limba română pentru minorităţile naţionale

20 mai 2015 Matematică
21 mai 2015 Scris – Limba maternă
22 mai 2015 Citit – Limba maternă

2. Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a – EN IV:

26 mai 2015 Limba română
27 mai 2015 Matematică
28 mai 2015 Limba maternă

3. Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:

2 iunie 2015 Limbă şi comunicare
3 iunie 2015 Matematică şi Ştiinţe ale naturii
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite