Veşti bune de la Bruxelles. Acord asupra viitorului buget UE, prin care România primeşte 80 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, care include şi pachetul de relansare de 1.800 miliarde de euro. România urmează să primească 80 de miliarde de euro.

„Un acord pentru Europa -negociatorii Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul UE şi la pachetul de redresare”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei germane a Consiliului UE, Sebastian Fischer, menţionând că acordul mai trebuie validat oficial.

Acordul, negociat timp de aproape patru luni, spune clar că guvernele pot accesa finanţare europeană doar cu respectarea statului de drept, o condiţie căreia i se opun Polonia şi Ungaria.

„Acordul cuprinde fondurile obţinute de preşedintele Klaus Iohannis pentru România: cele 46,3 miliarde din viitorul buget multianual (la aceşti bani se vor adăuga cele peste 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare asupra cărora am ajuns la un acord aseară în Parlamentul European. Astfel vom ajunge la suma de aproximativ 80 de miliarde de euro negociată în iulie de preşedintele Iohannis)”, a scris europarlamentarul PNL / PPE Siegfried Mureşan, pe contul lui de Facebook.

Potrivit acestuia, „la presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât şi pentru celelalte state membre”:

  • Mai multe fonduri pentru Bursele universitare Erasmus
  • Mai multe fonduri pentru Programul European de Sănătate
  • Mai multe fonduri pentru Programul Drepturi şi Valori prin care apărăm statul de drept în Uniunea Europeană
  • Mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiţi fără întârziere, de la 1 ianuarie 2021”, a mai scris europarlamentarul PNL.

„Vreau să mulţumesc echipei noastre de negociatori care a reuşit să modifice liniile acordului cu Consiliul, din iulie, privitor la cerinţele Renew Europe. În anii care urmează, impactul cumulativ al bugetului european şi al planului de relansare economică va fi unul revoluţionar, cu efecte tangibile pentru toţi cetăţenii europeni, în special pentru generaţia tânără care se confruntă cu provocări considerabile. Cu o viziune comună foarte clară, acest acord va face posibilă nu numai relansarea, ci şi transformarea economiei noastre în jurul Acordului Verde şi al Agendei Digitale. Acordul prevede un nou început pentru resursele proprii, care va permite bugetului Uniunii să fie mai puţin dependent de contribuţiile naţionale, şi să transfere povara rambursării datoriilor către principalii poluatori, giganţii IT şi alţi actori care beneficiază de piaţa internă, dar care nu contribuie la ea în mod echitabil astăzi”, a declarat liderul Renew Europe Dacian Cioloş, conform sursei citate.

Premierul Ludovic Orban a salutat acordul între Parlamentul European şi Consiliul UE privind Bugetului Multianual al Uniunii Europene. Şeful Executivului a precizat că România va beneficia în anii următori de 46,4 miliarde euro, fonduri cărora li se adaugă alte 33,5 miliarde euro din Planul de Redresare şi totalul este de circa 80 miliarde euro.

„Salut acordul asupra Bugetului Multianual al Uniunii Europene la care s-a ajuns între Parlamentul European, preşedinţia Consiliului şi Comisia Europeană! Este o veste extraordinară pentru România, care va beneficia în următorii ani de 46,4 miliarde de euro. Acesta este rezultatul unei munci de echipă, în beneficiul românilor, alături de preşedintele Klaus Iohannis. Acestor fonduri li se adaugă cei 33,5 miliarde de euro din Planul de Redresare, ajungând la un total de aproape 80 de miliarde de euro. Sunt bani care vor fi folosiţi cu chibzuinţă pentru dezvoltarea României, pentru a aduce bunăstare fiecărui român, prin intermediul proiectelor europene”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite