Vâlcov: BNR să elimine ROBOR sau să schimbe modul de calcul. Este „calea uşoară“ ca taxa bancară să devină „inofensivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va discuta cu Banca Naţională a României pentru ca aceasta să schimbe modul de calcul al ROBOR sau chiar să elimine acest indicator, cu scopul ca taxa bancară să devină inofensivă, a declarat Darius Vâlcov pentru Bloomberg.

Consilierul premierului a spus că aceasta este „calea uşoară” ca banca centrală să facă „inofensivă” controversata taxă bancară. 

Consilierul premierului a explicat că tot ce trebuie să facă cei care stabilesc rata dobânzii este să schimbe formula utilizată pentru a calcula aşa-numita rată interbancară ROBOR sau să o elimine.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau chiar să îi vedem decesul”, a spus Darius Vâlcov, într-un interviu telefonic cu Bloomberg. El a precizat că o decizie va fi luată alături de Banca Centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piaţa interbancară fără să aibă nevoie de aprobare parlamentară.

BNR şi Ministerul Finanţelor sunt acum implicate într-o dezbatere asupra modului în care ar putea să atenueze presiunea pe care noile impozite le generează asupra băncilor, în condiţiile în care instituţiile solicită cabinetului să renunţe la legătura dintre taxă şi Robor. 

Vâlcov a sugerat că banca centrală poate lucra cu creditorii şi Guvernul pentru a împinge ROBOR la un nivel sub 2%, un nivel la care taxa bancară este zero.

El a adăugat că scopul Guvernului a fost acela de a reduce costurile de împrumut pentru români. Guvernul nu estimează venituri din această taxă în bugetul din acest an, a spus el.

„Nu ne pasă de nivelul impozitului sau de veniturile suplimentare”, a spus Vâlcov, adăugând: „Vrem ca costurile de împrumut pentru cetăţeni să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelul actual”. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite