Unde sunt cele mai ieftine locuinţe din Craiova?
0
Preţurile reduse din Craioviţa Nouă şi Valea Roşie nu atrag deloc clienţii. Cele mai multe tranzacţii au loc tot în centru. Proprietarii se decid greu să vândă la preţurile actuale. Cei care pot cumpără preferă să dea cu 10.000 de euro mai mult, dar să stea în zone mai bune
Craioviţa Nouă şi Valea Roşie au fost preferate pentru investiţii de către marii retaileri. Din punct de vedere al pieţei imobiliare însă, luând în calcul ultimele luni, activitatea de pe acest sector este pur şi simplu îngheţată. „Anul acesta nu am vândut nimic aici. În alte cartiere clienţii mai vin, mai negociază, este o oarecare activitate. Nu la fel stau lucrurile şi în aceste zone mai ieftine" declară Cristian Daniel Clenciu, director general CDC Imobiliare Grup.
Diferenţe minime de preţ
Aici pot fi achiziţionate multe imobile confort doi sau confort trei. Preţul mediu pe metru pătrat variază între 600 şi 700 de euro. „Noi avem acum în ofertă un apartament de trei camere, confort trei la 36.000 de euro", exemplifică Clenciu. Chiar şi cei care caută să închirieze evită în această perioadă cele mai ieftine cartiere din inima Băniei.
Aici au avut loc cele mai mari ieftiniri din oraş în ultimul an, însă clienţii evită zona, deoarece Craioviţa Nouă şi Valea Roşie sunt considerate pur şi simplu cartiere periferice, o percepţie puţin exagerată în opinia lui Clenciu. Anul acesta numărul de oferte din aceste cartiere a scăzut considerabil pe fondul unei cereri minime. „Clienţii preferă apartamente de 55.000 de euro în zone precum Rovine în dauna unora la 30.000-40.000 de euro aici", explică Marius Stănică, administrator Best Consulting Imobiliare.
În aceste cartiere au apărut primele blocuri în urmă cu patru decenii. „Imobilele de aici au apărut între 1960 şi 1970. Au prins cam toate cutremurul din 1977. Suprafeţele sunt mici. O locuinţă de două camere are 45 de metri pătraţi, în timp ce în centru aceasta are în jur de 55 de metri pătraţi", declară Stănică. Craioviţa Nouă este un cartier care a beneficiat de o atenţie mai mare din partea autorităţilor locale, spre deosebire de Valea Roşie. Şi dezvoltatorii imobiliari şi-au încercat norocul aici.
„Vizavi de magazinul Real şi în zona sediului SIF Oltenia au fost dezvoltate blocuri atât de patru nivele cât şi de şapte. S-au vândut foarte repede. Ce e nou are căutare", adaugă directorul Best Consulting. În Valea Roşie investiţiile au rămas la nivel de intenţie.
Craioviţa Nouă, paradisul hypermarketurilor
Cel mai mare cartier al Craiovei, situat în partea de nord-vest a oraşului, a cunoscut o dezvoltare comercială importantă încă de la apariţia primelor blocuri, în anii 1960. Piaţa publică din Craioviţa Nouă era cunoscută în urmă cu 40 de ani drept cea mai ieftină din oraş.
Majoritatea craiovenilor preferă să meargă la cumpărături acolo decât în cartierele lor. De asemenea, numărul spaţiilor comerciale din Craioviţa Noua era mult mai mare faţă de restul cartierelor. După 1990, dezvoltarea economică a zonei a continuat cu apariţia unor noi spaţii comerciale şi a unei alte pieţe publice.
În ultimii 20 de ani, cartierul s-a confruntat cu un fenomen de „întinerire". Dacă până în 1989 majoritatea locuitorilor din Craioviţa Nouă erau oameni născuţi în mediul rural şi care ajunseră la oraş datorită naturii serviciului, după Revoluţie, tinerii au început să-şi cumpere locuinţe în această zonă. Motivul îl reprezintă preţul mai mic al locuinţelor din Craioviţa Nouă faţă de restul cartierelor.
Tinerii căsătoriţi din Craiova au preferat să opteze pentru un apartament mai ieftin în Craioviţa Nouă în defavoarea unui locuinţe mai scumpe situată într-o altă zonă mai bine cotată a oraşului. În timp ce un apartament decomandat cu două camere în cartierul Brazda lui Novac din Craiova costă în jur de 190.000 de lei, în Craioviţa Nouă poate fi achiziţionat cu mai puţin de 160.000 de lei. În prezent, cartierul a ajuns la peste 100.000 de locuitori, motiv pentru care marii retaileri au ales să investească aici.
În ultimii cinci ani, nu mai puţin de trei hypermarketuri şi-au deschis porţile în Craioviţa Nouă. Tot în apropierea cartierului se regăsesc şi doi retaileri ce comercializează materiale de construcţii şi grădinărit, Baumax si Praktiker. Dezvoltarea imobiliară a zonei a fost amplificată şi de construirea blocurilor ANL. Guvernul a ridicat în ultimii zece ani peste 15 blocuri în cartierul Craioviţa Nouă, două dintre cele trei hypermarketuri fiind amplasate chiar vizavi de ANL-uri.
O dovadă a dezvoltării economice din Craioviţa Nouă o reprezintă şi sediul SIF Oltenia SA, construit în urmă cu mai bine de zece ani. De asemenea, Craioviţa Nouă este singurul cartier care are Primărie. În urmă cu câţiva ani, mai-marii municipalităţii au decis să deschidă sediu în cartierul respectiv datorită numărului mare de locuitori.

De peste 40 de ani cartierul a fost un reper pentru craioveni ieşiţi la cumpărături
Ce spun cei din Craioviţa Nouă
Dumitru Deca locuieşte de peste şase ani în Craioviţa Nouă alături de soţie şi fiică. Acesta spune că este mulţumit de cartierul său pentru că aici găseşte tot ce vrea. „Avem hypermarketuri, avem Primărie aici, nu trebuie să ne ducem în centru de fiecare dată când avem o problemă administrativă şi de vreo doi ani avem şi fântână arteziană", spune el.
Oana Stancu s-a stabilit în Craioviţa Nouă în urmă cu doi ani şi spune că s-a acomodat foarte repede. „Deşi blocurile nu arată foarte bine în exterior, apartamentele sunt destul de spaţioase. Avem şi centre comerciale, nu pot să spun că ducem lipsă de ceva. În plus, sunt şi mulţi tineri în bloc", explică aceasta.
Transport facil în Valea Roşie
Cartierul Valea Roşie este unul dintre cele mai vechi cartiere ale Craiovei. Zona căpătase în trecut reputaţia de cea mai temută a oraşului, din cauza luptelor de stradă ce aveau loc aici. Acum, foarte mulţi oameni aleg să locuiască în Valea Roşie pentru preţurile mici ale locuinţelor. Dezvoltarea comercială a oraşului a început serios după 1989, odată cu apariţia centrelor comerciale. Cea mai importantă stradă care străbate Valea Roşie se numeşte Caracal.
Aici se află şi centrul comercial Bănie, depozit en-gros şi en-detail vizitat în fiecare zi de sute de oameni. Aici se comercializează îmbrăcăminte, încălţăminte dar şi mobilă. Tot pe aceeaşi stradă, compania Sonae Sierra urmează să realizeze primul mall din Craiova. În prezent, mallul se află în construcţie, în interiorul acestuia urmând să fie deschis şi un hypermarket Cora. O altă zonă comercială importantă din cartierul Valea Roşie este cea de la Crucea de Piatră, unde se află piaţa publică a cartierului. Aceasta este considerată a fi una dintre cele mai importante pieţe din oraş datorită preţurilor foarte mici practicate de comercianţi.
În ultimii doi ani, la dezvoltarea comercială a cartierului a contribuit şi deschiderea a două hypermarketuri în apropiere. Preţul locuinţelor din Valea Roşie este mult mai mic faţă de alte zone ale oraşului cum ar fi cartierele Brazda lui Novac sau Rovine. De exemplu, un apartament cu două camere în cartierul Valea Roşie costă aproximativ 160.000 de lei, cu peste 40.000 de lei mai puţin decât unul în centrul oraşului. Majoritatea clienţilor din Valea Roşie sunt tinerii căsătoriţi care la început de drum nu-şi permit să dea mai mulţi bani pe o locuinţă. Din păcate, cele mai multe apartamente din cartier sunt semidecomandate şi nu foarte spaţioase.
Un punct forte al cartierului îl reprezintă transportul public foarte bine dezvoltat. Autobuzele care traversează cartierul fac bine legătura cu centrul Băniei şi cu celelalte zone ale oraşului. Numărul unităţilor de învăţământ din cartier, mai mare decât în alte zone ale Craiovei, reprezintă o altă particularitate.

Ce spun cei din Valea Roşie
Mihaela Călin locuieşte de când s-a născut în Valea Roşie. Aceasta spune că punctele forte ale cartierului sunt piaţa publică şi centrul comercial Bănie. „La noi în piaţă sunt preţuri mult mai mici decât în celelalte cartiere. În plus, centrul comercial Bănie este foarte aproape de noi", susţine aceasta.
Ionel Bobu s-a mutat în cartierul Valea Roşie în urmă cu doi ani. „Locuiesc alături de soţia mea şi fiica noastră de patru ani în acest cartier care mi se pare foarte în regulă din toate punctele de vedere. Avem hypermarket în apropiere, piaţa e tot aproape, şi în plus, mai avem şi parcul Nicolae Romanescu destul de aproape de noi. Putem oricând să ieşim cu fetiţa la o plimbare", spune
bărbatul.