Un nou studiu arată că românii nu au încredere în bancheri și în sistemul bancar

0
Publicat:

Potrivit celor mai noi date publicate în studiul Ipsos realizat în 31 de țări, românii au cea mai puțină încredere în bancheri la nivel gloal.

colaj foto oameni de afaceri la masă
Românii nu au încredere în bancheri Foto: Shutterstock

Noul sondaj Ipsos relevă faptul că doar 11% dintre cetățenii români susțin că au încredere în bancheri, iar o proporție uimitoare de 57% susțin că nu au încredere în bancheri și în sistemul bancar românesc.

În ceea ce privește liderii de business din țară, 26% dintre români spun că au încredere în ei, în timp ce alți 33% spun că nu au încredere.

Potrivit studiului, români au cea mai mare încredere în oamenii de știință, având o proporție de 61%, urmați de doctori, în proproție de 49% și profesori, în proporție de 48%.

Următorii pe listă sunt membrii forțelor armate, care înregistrează un procent de 47% în răspundurile românilor, mai apoi fiind clerul, în care doar 27% dintre români au încredere și poliția, pentru care doar 26% dintre români susțin că au încredere.

Pe listă se mai regăsesc, cu procente de sub 25% în ceea ce privește numărul de români care au încredere în aceste profesorii: judecătorii, avocați, prezentatori de știri, jurnaliști, funcționari publici, directori de publicitate, bancheri și miniștri guvernamentali. Pe ultimul loc în clasament se află politicienii, pentru care doar 8% dintre totalitatea românilor care au răspuns la acest sondaj au răspuns că au încredere în aceștia.

La nivel global, politicienii sunt profesia în care oamenii au cea mai puțină încredere, în timp ce medicii și oamenii de știință sunt văzuți ca fiind cei mai demni de încredere, arată indicele Ipsos Global Trustworthiness Index, care urmărește modul în care oamenii văd diferite profesii ca fiind demne de încredere sau nu.

În general, medicii și oamenii de știință își păstrează poziția de cele mai demne de încredere profesii din lume. Aproape șase din zece persoane din eșantionul global consideră că ambii sunt demni de încredere (58% și, respectiv, 57%), aproape de scorurile înregistrate în anii precedenți.

Patru țări afișează cea mai mare încredere în medici: Spania, Țările de Jos, Indonezia și Argentina. În toate cele patru țări, 68% consideră că medicii sunt demni de încredere. Există cinci țări în care mai puțin de jumătate din public consideră că medicii sunt demni de încredere: România (49%), Polonia (45%), Japonia (44%), Ungaria (42%) și Coreea de Sud (38%).

Încrederea în oamenii de știință este cea mai mare în Spania și Argentina, unde 71% îi consideră demni de încredere. Celelalte cinci țări din top sunt Indonezia (69%) și Turcia (66%), urmate de Chile, Mexic și România (toate 61%). Ca și în cazul medicilor, există cinci țări în care încrederea este sub 50% – acestea sunt Malaezia și India (49%), Singapore și Africa de Sud (47%) și Japonia (39%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite