Transgaz propune repartizarea a 50% din profit sub formă de dividende: Cota de 90% impusă de Guvern face imposibilă finanţarea proiectelor strategice

0
0
transgaz

Transgaz, operatorul reţelei naţionale de transport a gazelor naturale, solicită Guvernului să repartizeze doar o cotă de 50% din profit sub formă de dividende, în loc de 90% cum a cerut Executivul, pentru că altfel nu şi-ar mai putea finanţa proiectele de dezvoltare strategice, se arată într-un document al companiei.

„Având în vedere că punerea în aplicare a prevederilor cuprinse la pct. a din Memorandum poate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiectele de dezvoltare strategice cu încadrare în limitele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare, se vor întreprinde formalităţile necesare în vederea obţinerii mandatului necesar aprobării în AGA a cotei de repartizare a profitului sub formă de dividend conform pct. b din Memorandum”, arată un document al Transgaz care urmează să fie votat în şedinţa acţionarilor

Memorandumul a fost adoptat de Guvern în februarie iar litera a se referă la obligaţia companiilor cu capital majoritar de stat de a vira dividende în procent de 90% din profitul anului precedent. Punctul b se referă la posibilitatea ca, prin derogare de la punctul a, în situaţii temeinic justificate, acest procent să poată coborî, dar nu la mai puţin de 50% din profit.

Acum, Transgaz cere un nou memorandum prin care statul să fie de acord ca această companie să repartizeze drept dividende doar 50% din profit, pentru ca restul să îi poată folosi pentru finanţarea proiectelor.

Transgaz a înregistrat anul trecut profit net de 582 de milioane de lei. Compania propune acţionarilor, dintre care statul este cel mai mare acţionar, cu 58,5%, acordarea de dividende în sumă de circa 297 de milioane de lei (25,22 lei brut/acţiune), iar restul de 285 de milioane de lei să rămână companiei, drept „profit destinat constituirii surselor proprii de finanţare”.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite