Tot mai multe companii plănuiesc să crească nivelul investiţiilor în date şi tehnologii, în acest an. Ce obstacole ar putea să întâmpine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Circa 69% dintre companii plănuiesc să crească nivelul investiţiilor în date şi tehnologii pentru gestionarea riscurilor în următoarele 12 luni, arată studiul EY Global Board Risk Survey 2021.

Potrivit sursei citate, Consiliile de Administraţie admit că utilizarea datelor şi tehnologiei sunt principala lor prioritate, atunci când li se prezintă iniţiative care sporesc rezilienţa întreprinderii.

„Pentru companiile aflate la început de drum, principalul obstacol este absenţa abilităţilor necesare pentru a utiliza datele, tehnologia şi analiza în mod eficace", arată studiul.

Totodată, echipele de management de risc trebuie să includă specialişti în ştiinţa datelor, care să poată stabili tehnologiile necesare, să le implementeze eficient şi să se asigure că sunt utilizate la potenţialul maxim. În funcţie de capacitatea de recrutare internă, unele organizaţiile pot alege să externalizeze acest proces către companii specializate.

„Recrutarea în vederea obţinerii abilităţilor potrivite este doar jumătate din bătălie. Companiile vor trebui, de asemenea, să asigure perfecţionarea angajaţilor din posturile netehnice, pentru a îi ajuta să valorifice noile instrumente şi datele. Totodată, trebuie să identifice modalităţi eficiente de conlucrare între oameni şi tehnologie, cum ar fi inteligenţa artificială", mai susţin autorii studiului.

În cazul companiilor mai mature, care deja exploatează eficient datele şi tehnologia, una dintre principalele probleme identificate de studiu este integrarea unor seturi de date multiple din surse disparate, astfel încât analiza şi raportarea riscurilor să ofere o imagine coerentă şi cuprinzătoare.

Totodată, participanţii la studiu admit că se pot aduce multe îmbunătăţiri şi în raportarea riscurilor, identificată drept al doilea cel mai important factor pentru un management eficace al riscurilor. Mai puţin de 20% dintre Consiliile de Administraţie au deplină încredere în rapoartele de risc pe domenii specifice.

Studiul mai arată că principalele priorităţi ale Consiliilor de Administraţie în privinţa rapoartelor de risc sunt: să fie prospective şi predictive, să cuprindă riscurile emergente şi atipice, să includă atât date externe, cât şi date interne, să cuprindă iniţiativele şi procesele de diminuare a riscurilor, să includă informaţii competitive şi analize comparative faţă de organizaţii similare.

Cu toate acestea, Consiliile de Administraţie trebuie să reziste tentaţiei de a solicita pur şi simplu tot mai multe rapoarte. Până la urmă, dacă nu sunt ordonate şi prioritizate corespunzător, abundenţa de informaţii poate uneori să înceţoşeze imaginea, în loc să o clarifice, relevă lucrarea.

„Consiliile de Administraţie consideră că pot lăsa pe seama conducerii executive elaborarea strategiei pentru exploatarea tehnologiei în vederea monitorizării şi diminuării riscurilor, dar trebuie, totuşi, să supervizeze ca aceasta să fie utilizată la potenţial maxim. Astfel, poate fi necesar ca şi Consiliile de Administraţie să parcurgă o curbă a învăţării pentru a înţelege toate beneficiile pe care le poate oferi tehnologia", se menţionează în document.

Potrivit sursei citate, şapte din zece Consilii de Administraţie declară că vor majora investiţiile în tehnologii pentru managementul riscurilor în următoarele 12 luni. Consiliile de Administraţie doresc raportări de risc predictive, cu focus pe ameninţări emergente şi atipice şi bazate pe date externe şi interne.

Utilizarea eficace a datelor şi tehnologiei pentru gestionarea şi raportarea riscurilor este o prioritate care diferenţiază companiile de top. Deşi sunt considerate foarte importante, modul în care organizaţiile monitorizează în prezent riscurile nu satisface exigenţele consiliilor de administraţie, se arată în noul studiu EY, care a inclus peste 500 de membri din Consilii de Administraţie din toată lumea.

Studiul EY Global Board Risk Survey 2021 identifică doi vectori cheie pentru un management eficient al riscurilor: utilizarea tehnologiei pentru a identifica şi gestiona riscurile şi anvergura şi profunzimea raportării riscurilor către consiliul de administraţie. Studiul arată că 71% dintre companiile care au un management eficient al riscurilor utilizează datele şi tehnologia, faţă de doar 5% din ultimii clasaţi, care se află încă în stadiul de dezvoltare al acestei abordări.

Deşi sunt considerate foarte importante, mai puţin de unul din cinci Consilii de Administraţie declară că organizaţia lor valorifică eficient datele şi tehnologia pentru managementul riscurilor sau pentru a furniza CA raportări bazate pe informaţii aprofundate, în timp util. Numai 49% dintre directorii generali spun că procesele lor de evaluare a riscurilor se bazează pe date în mod adecvat.

Potrivit cercetării, deşi nu intră în prerogativele Consiliului de Administraţie să decidă ce tehnologii sunt folosite în managementul riscurilor, ei pot şi trebuie să impună conducerii executive adoptarea unor mecanisme de control şi procese pentru monitorizarea şi gestionarea riscurilor. Utilizarea noilor tehnologii şi valorificarea datelor disponibile trebuie să reprezinte o prioritate în procesul de gestionare a riscurilor.

„Automatizările pot fi utilizate pentru activităţi cu valoare adăugată redusă, cum ar fi operaţiunile simple de prelucrare a datelor, eliberând timp pentru profesioniştii în management de risc pentru a se putea concentra pe activităţi cu valoare adăugată mare, cum ar fi evaluarea unor noi modele de afaceri sau evaluarea ameninţărilor asociate cu implementarea de noi tehnologii în organizaţia lor. Chiar şi colectarea şi monitorizarea datelor pot fi automatizate, astfel încât să aibă loc în timp real, putând semnala potenţiale probleme echipelor operaţionale şi de management de risc mult mai rapid decât prin intermediul unei abordări pur manuale", susţin autorii studiului.

Conform sursei citate, inteligenţa artificială poate genera modelări care să ajute companiile să înţeleagă legăturile dintre riscuri. Se pot automatiza operaţiuni de bază, care să identifice riscuri potenţiale în documentaţii nestructurate şi să efectueze analize ocazionale în vederea identificării interdependenţelor ce apar între riscuri.

Aceste informaţii pot fi apoi structurate în tablouri de bord şi prezentate în formate uşor de înţeles conducerii şi Consiliilor de Administraţie. Un aspect important este că o mai bună înţelegere a complexităţii riscurilor ajută la elaborarea unor măsuri de diminuare mai eficace.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite