Topul restanţierilor. Judeţele în care românii sunt înglodaţi în datorii la bănci - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
restantier banca FOTO Adevărul

Chiar dacă restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au scăzut semnificativ în primele opt luni ale acestui an, ponderea sumelor restante în totalul împrumuturilor luate depăşeşte 12% în judeţele Sălaj, Teleorman, Mehedinţi, Giurgiu şi Sibiu.

Valoarea restanţelor la împrumuturile luate de la bănci de persoane fizice şi firme au scăzut în primele opt luni ale acestui an cu peste 30%, până la echivalentul a 14,5 miliarde de lei (3,26 miliarde de euro, după ce în 2015 s-a mai consemnat o scădere de 15,%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Astfel, ponderea sumelor restante în totalul portofoliului de credite s-a redus treptat, de la peste 15% la puţin peste 7%. Totuşi, sunt judeţe în care populaţia şi firmele înregistrează restanţe la plata ratelor mai mari de 10% din totalul creditelor contractate. „Adevărul“ vă prezintă topul restanţierilor, judeţ cu judeţ.

Judeţul Sibiu ocupă primul loc în topul restanţierilor la bănci – persoane fizice şi persoane juridice. Sumele restante în Sibiu au scăzut cu peste 12% în primele opt luni ale acestui an, până la echivalentul a 676 milioane de lei. Cu toate acestea, sumele restante reprezintă 14,3% din totalul creditelor contractate de populaţie şi firmele din acest judeţ. 

Rata şomajului în judeţul Sibiu era la sfârşitul lunii mai a acestui an de 3,64%, sub media naţională, în timp ce câştigul salarial mediu este de aproximativ 1.889 de lei, un nivel apropiat de media naţională. 

În ciuda faptului că restanţele din judeţul Giurgiu au scăzut în primele opt luni din acest an cu peste 40%, judeţul ocupă locul al doilea în topul restanţierilor. Restanţele cumulate de populaţia şi firmele din Giurgiu se ridică la echivalentul a 108,5 milioane de lei şi ocupă 13,4% din totalul finanţărilor acordate. Aici, rata şomajului era în mai de 5,35%, peste media naţională.

La fel, chiar dacă au înregistrat reduceri ale restanţelor cu peste 25%, judeţele Mehedinţi, Sălaj şi Vaslui rămân în vârful clasamentului privind cei mai mari restanţieri. Cele trei judeţe au sume restante pentru mai bine de 11% din totalul împrumuturilor contractate de persoane fizice şi juridice. De asemenea, pe primele poziţii în clasamentul restanţierilor se află şi judeţul Teleorman, unde sumele restante s-au redus cu 11,5%. 

Datoriile din Vâlcea s-au înjumătăţit

Judeţul Vâlcea, unde se află combinatul chimic Oltchim, în procedură de insolvenţă, s-a aflat până la jumătatea acestui an pe primul loc în topul restanţierilor. Judeţul a coborât însă în luna august pe locul al şaptelea în clasament, după ce sumele restante s-au redus substanţial – de la echivalentul a 445 de milioane de lei ăn iunie la 250 de milioane de lei în august. De la începutul anului, totalul restanţelor a scăzut cu aproape 50%. Astfel, ponderea acestor restanţe în totalul creditelor a scăzut de la 18,3% în iunie la 11,1% în august. 

Vâlcea, un judeţ în care până nu demult cel mai mare angajator era combinatul chimic Oltchim, resimte pe deplin efectele pe orizontală ale insolvenţei companiei de stat. La momentul intrării în insolvenţă, printre creditorii Oltchim se numărau BCR – cu 230 de milioane de lei şi Banca Transilvania – cu 160 de milioane de lei. 

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, a arătat pentru „Adevărul“ că societatea de stat a făcut anumite plăţi, conform planului de organizare. „În planul de reorganizare s-au făcut plăţi, de exemplu noi plătim circa trei milioane de euro pe lună pentru energia electrică. Se plătesc datoriile curente. De asemenea, la Oltchim există acum circa 2.000 de salariaţi, la care se adaugă cei 1.300 de disponibilizaţi care primesc în fiecare lună 1.000 de lei net, sume la care se adaugă contribuţii sociale şi de sănătate, astfel că sumele brute sunt mult mai mari. În privinţa reducerii restanţelor nu cred că este un fenomen legat numai de Oltchim sau de judeţul Vâlcea, ci la nivel naţional. Firmele îşi plătesc anticipat datoriile sau le refinanţează la costuri mici. Aceasta este o reacţie la adresa sistemului bancar, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru bancheri“, a arătat Gheorghe Piperea. 

În Călăraşi şi Dâmboviţa sunt cei mai buni platnici

Bucureşti şi judeţul Ilfov cumulează restante de 5 miliarde de lei, însă acestea reprezintă numai 5,7% din sondul finanţărilor de 88 miliarde de lei. În plus, în Capitală, sumele restante au scăzut cu peste 30% în primele opt luni din acest an, după o scădere cu 16% în 2015. În Bucureşti-Ilfov, rata şomajului era de numai 1,82% la sfârşitul lunii mai.

În judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Bacău, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme nu depăşeşte 5% din totalul finanţărilor. De fapt, în aceste judeţe sunt cei mai buni-platnici. În judeţul Călăraşi, restanţele se ridicau la sfârşitul lunii august la echivalentul a 29,7 milioane de lei, în scădere cu 65%, reprezentând numai 2,8% din soldul creditelor contractate. În Dâmboviţa, restanţele au scăzut în primul semestru cu 32%, până la 70 de milioane de lei, şi reprezintă 3,16% din total. 

INFOGRAFIE restante credite judet cu judet august 2016
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite