Vosganian: „Experienţa altor state ne poate da soluţia pentru Roşia Montană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Forumul economic de la Mamaia, ministrul Economiei a propus Finlanda ca model de exploatare a aurului, pe care românii ar putea să-l cunoască printr-o nouă excursie de informare.

Forumul economic desfăşurat la Mamaia, la finele săptămânii trecute, a reunit finanţişti care au discutat pe tema reindustrializării României. Subiectul a mai fost dezbătut la începutul verii, tot la Mamaia, în evenimentul organizat de revista Finanţe şi Afaceri. La Forumul „România după criză: Prognoze economice. Piaţa de capital“ a participat şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

„Conflictul vine din lipsa de informaţii“

În dezbateri nu a fost ocolită chestiunea fierbinte a exploatării de la Roşia Montana. În opinia ministrului Vosganian, lipsa de informare este cauza acestei încleştări a taberelor pro şi contra care au divizat societatea.

Tema de fond la Roşia Montană nu este cea a cianurilor, ci faptul că noi nu suntem încă pregătiţi să abordăm şi să ne asumăm această chestiune. Nimeni nu-şi asumă în mod real. Într-o bună zi, acest aur va fi la noi în ţară. Toţi purtăm la gât aur, la deget aur, dar nu ne întrebăm – cine scoate aurul acesta din pământ? Cei care scot aurul din pământ sunt chiar nişte inconştienţi? Pe lumea asta, numai în România, singurul mod de a scoate aurul fără cianuri este să scoţi verigheta de pe deget?“, a vorbit metaforic ministrul Economiei.

Care ar fi soluţia pentru a înceta controversele aprinse privind Roşia Montană? „Societatea nu este pregătită, pentru că nu este informată. Nu este o dezbatere de fond, pentru că nu se aduce în faţa opiniei publice experienţa din alte state, nu se fac călătorii de documentare. Să luăm un autocar cu jurnalişti sau un autocar cu parlamentari, să-i ducem în Finlanda, să vadă cum se face acolo! Societatea trebuie să fie pregătită pentru ceea ce se întâmplă. Nimeni nu poate pleca de unul singur înainte“, a arătat ministrul.

Industria va ţine pasul cu preţurile?

Vosganian a vorbit despre sectoarele industriale care au nevoie de ajutorul statului. „Este vorba despre industria oţelului, a aluminiului şi cea chimică, sectoarele cele mai ameninţate de relocare sau chiar desfiinţare. Aici este nevoie de scheme de sprijin pentru marii consumatori (n.n. – de energie). Cu asta am început. Pentru industria auto este nevoie de pieţe interne, de susţinerea inovării şi cercetării, a îmbinării sistemului universitar cu necesităţile de producţie. Industria auto este cea care ţine nivelul exporturilor româneşti. Apoi este vorba despre industria alimentară, unde se impune dezvoltarea unui tip de depozite de conservare a recoltelor, pentru a aduce agricultura mai aproape de populaţie. Industria trebuie să facă mari eforturi de modernizare, nu ştiu dacă va putea să ţină pasul cu preţurile“, a declarat Vosganian.

Economiştii prezenţi la Mamaia au mai analizat strategia şi programul de guvernare în domeniul Finanţelor Publice, prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană pentru domeniul financiar, fiscal şi economic, precum şi creşterea economică a României, accesarea fondurilor europene, perspective ale pieţei de capital, privatizarea întreprinderilor de stat şi reglementările Codului Fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite