Virgil Popescu: Cât timp Europa este dependentă de gazul rusesc, preţurile nu vor scădea. Depindem de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc

Virgil Popescu: Cât timp Europa este dependentă de gazul rusesc, preţurile nu vor scădea. Depindem de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc

FOTO Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că atâta vreme cât Europa este dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, preţurile pentru această resursă nu vor scădea.  „Depindem de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a spus el.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul din guvern a declarat la Digi24 că dacă România şi Europa se vor aproviziona „semnificativ majoritar” din alte surse, preţurile se vor stabiliza.
 
„Atât timp cât vom fi în continuare dependenţi de gaz din Federaţia Rusă, preţ al gazului care am văzut cu toţii că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crească brusc fără absolut nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei, preţurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc.
 
Dacă România şi Europa vor fi aprovizionate majoritar şi semnificativ majoritar cu gaz din alte surse decât cele ruseşti, atunci că evident că piaţa se va stabiliza şi preţurile o vor lua în jos. Lucrurile astea sunt normale.
 
Atât timp cât avem acest conflict la frontieră, din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preţ. Tot timpul cât există această incertitudine, nu vom asista la o scădere a preţului.
 
Dacă vom avea suficient gaz lichefiat şi nu vom depinde de gazul din Federaţia Rusă, sigur că preţul va scădea, că nu se mai poate juca cu gazul ca armă politică. Până atunci statul va trebui să ia măsuri.
 
Am găsit aceste măsuri cu 1 aprilie prin care preţul la gaz natural este plafonat pentru populaţie, pentru CET-uri, este plafonat şi pentru o mare parte din industrie şi vom evalua pe parcursul implementării acestei legi dacă este cazul să mai facem ajustări.
 
Dacă n-am avea propriul gaz din propriile pungi, nici acum nu am fi putut lua acea măsură prin care să plafonăm preţul la 150 de lei, la 250 de lei la gazul de la producători, pentru că asta am făcut acum la producători de gaz românesc. Dacă am fi fost dependenţi de gazul de import, nu am fi putut să ne permitem să impunem «Ăsta este preţul, dacă vreţi să vindeţi bine, dacă nu vreţi, iară bine»...pentru că nu-ţi mai aduce gaz.
 
Banii se duc la buget şi bugetul împarte aceşti bani către populaţie să subvenţionezi o parte din factură”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri seară la Digi24.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările