Virgil Popescu: Piaţa gazului a fost manipulată de către Gazprom. Atât timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Virgil Popescu: Piaţa gazului a fost manipulată de către Gazprom. Atât timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021

Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că piaţa gazului a fost manipulată de Gazprom şi afirmă că, în perioada în care depindem de gazul din Rusia, preţul acestuia nu va scădea la nivelul din aprilie 2021 când exista o anumită linişte pe piaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virgil Popescu a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că preţul gazului a crescut cu 85 la sută, iar acest lucru nu este deloc întâmplător.

Este cu adevărat ceva ce nu s-a mai văzut. Ea (creşterea cu 85 la sută a gazului - n.r.) a început, practic, şi a accelerată din ultima parte a anului trecut, practic de prin septembrie, brusc gazul rusesc a început să crească, trăgând toată piaţa în sus. Eu am tot spus că, acest lucru, cu certitudine, nu a fost întâmplător, faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat cererea, nu au mai suplimentat livrările de gaz, au redirecţionat mult gaz către Asia. Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru  a crea o problemă Europei, ca o primă etapă a războiului din Ucraina. Tocmai pentru a crea o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a declarat Virgil Popescu.

Întrebat dacă vom mai depinde de preţurile dictate de ruşi, dacă începem să avem gaze din Marea Neagră, Popescu a precizat că întreaga Europă nu va mai depinde de gazul rusesc, dar nu mai devreme de 2026- 2027.

”Cred că  întreaga Europă nu va mai depinde de  gazul rusesc, dar nu mai devreme de 2026- 2027 pentru că este deja  o politică clară, la nivel european, reducerea dependenţei şi o reducere a dependenţei de gazul rusesc accelerată”, a declarat Popescu.

Ministrul Energiei a vorbit despre o manipulare a pieţei.

”Gazul românesc sunt convins că se va ieftini în momentul în care avem mai mult gaz decât putem consuma. Regulile de piaţă sunt simple, cu  cât oferta este mai mare decţt cererea, este evident că preţul gazului va scădea. Piaţa a fost manipulată, clar, după părerea mea, de către Gazprom. Nu există în momentul de faţă gaz suficient, pe piaţă şi piaţa este foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Atâta timp cât vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, că vorbeam de aprilie 2021 când asistam la o linişte în piaţă”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a mai afirmat, de asemenea, miercuri seară, că Legea offshore ar putea trece de Parlament în maxim două săptămâni, iar după promulgarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis companiile pot începe să facă investiţiile. Ministrul a precizat că sunt mai multe perimetre în Marea Neagră care pot fi exploatate, din primul estimându-se a avea gaz cel mai târziu la începutul anului 2027 .

„În această sesiune parlamentară, liderii coaliţiei au promis că Legea offshore va fi aprobată şi trimisă la promulgare. Avem deja astăzi votul covârşitor pentru lege, în Senat şi sunt convins că într-o săptămână, maxim două, o vom avea aprobată şi în Camera Deputaţilor. Este posibil ca săptămâna viitoare să intre în comisii în Camera Deputaţilor, iar dacă raportul comisiilor raportoare va fi gata sigur că va intra în prima şedinţă de vot”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Virgil Popescu. 

Întrebat care va fi raportul câştigurilor, ministrul a precizat: ”Pe ansamblu, total încasări pe care statul român le va avea din exploatarea gazelor din Marea Neagră, este 60 la sută, procent din total venituri, iar 40 la sută va evalua investitorul. Procentul se  aplică la total venituri, minus investiţia recuperată. Deci ce rămâne după ce se recuperează investiţia. În fiecare lună se plătesc aceste lucruri. Se scade amortizarea, diferenţa se împarte, evident, impozitul pe venitul suplimentar şi acolo este o formulă de calcul care ia în calcul 40 la sută investiţie”. 

Ministrul a precizat că amortizarea depinde de valoarea investiţiilor, dar a afirmat că ”nu vine nimeni să facă o investiţie de 4 miliarde de dolari, după ce au mai băgat 2 miliarde de dolari în România, fără să considere România o ţară serioasă”. 

Ministrul a mai explicat că există mai multe perimetre în  Marea Neagră care pot fi exploatate. 

”Cel mai mare perimetru est  acel perimetru Neptun Deep. Acolo este consorţiul OMV Petrom - Romgaz. Pe acel perimetru trebuie luată decizia de investiţie, iar decizia de investiţie în acel perimetru nu s-a luat şi a fost blocată tocmai pentru că nu am avut o lege offshore care să permită investitorilor să ia această decizie. Odată cu modificarea legii off âshore în Parlament, aprobarea ei şi de către Cameră şi promulgarea ei de către  preşedintele Iohannis, investitorii pot lua  decizia de investiţie. Şi la sfârşitul lui 2026, începutul lui 2027 primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru Neptun Deep”, a mai afirmat ministrul. 

Întrebat cât timp putem scoate gaz din punga mare, începând din 2026, ministrul a precizat că aproximativ 15 ani. 

„Mai există multe posibilităţi de exploatare în Marea Neagră. Se estimează de către ANRM un total volum de gaze în Marea Neagră în jur de 200 miliarde de metri cubi. Neptun Deep ar fi cam jumătate din acest volum”, a mai afirmat ministrul.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările