Virgil Popescu explică de ce nu s-au eliberat încă certificatele de urgenţă. Când le-ar putea obţine firmele

Virgil Popescu explică de ce nu s-au eliberat încă certificatele de urgenţă. Când le-ar putea obţine firmele

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat miercuri de ce nu se eliberează încă certificatele de urgenţă, deşi acestea ar fi trebuit să fie eliberate în 5 zile de la aprobarea şi publicarea ordinului în Monitorul Oficial.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Platforma (prevenire.gov.ro - n. red.) este gata, dar trebuie adaptată noilor modificări legislative făcute de Guvern prin OUG, iar pentru asta mai este nevoie de câteva zile.
 
Totodată, am modificat ordinul iniţial ca să beneficieze de Certificate de Situaţie de Urgenţă şi companiile a căror activitate a fost întreruptă total sau parţial ca efect al stării de urgenţă şi le-au scăzut veniturile în luna martie cu 25% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie (în plus faţă de ceea ce exista respectiv: încasări mai mici în martie cu 25% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie).
 
Certificatele de Situaţie de Urgenţă au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea, în condiţiile legii, de facilităţi de creditare, măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2: amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi, invocarea de forţă majoră (doar pentru IMM-uri)”, a precizat ministrul Economiei Virgil Popescu.
 
Ordonanţa de Urgenţă 33/26.03.20220 privind unele măsuri fiscale stabileşte că prin Certificatul de Situaţii de Urgenţă (CSU) se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere a reprezentanţilor legali ai operatorilor economici, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020 sau întreruperea parţială sau totală a activităţii ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente pe perioada stării de urgenţă.
 
”În urma mai multor discuţii pe marginea eliberării Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU) am propus să facem o serie de completări utile şi necesare. Astfel că am introdus şi criteriul diminuării veniturilor prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie 2020. Pentru asta este necesar să modific ordinul cu privire la Certificatele de Situaţii de Urgenţă şi în cel mai scurt timp aplicaţia va fi online. Reamintesc că NU mai este nevoie de certificat de situaţie de urgenţă pentru solicitarea şomajului tehnic”, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Virgil Popescu.
 
Certificatele de Situaţie de Urgenţă au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea, în condiţiile legii, de facilităţi de creditare, măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2: amânarea la plătă pentru serviciile de utilităţi, invocarea de forţă majoră (doar pentru IMM-uri).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările