Virgil Popescu, despre reîntoarcerea la o piaţă reglementată a energiei: Preţurile pot fi stabilite pentru cel mult 6 luni

Virgil Popescu, despre reîntoarcerea la o piaţă reglementată a energiei: Preţurile pot fi stabilite pentru cel mult 6 luni

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit joi la Adevărul Live despre procedura prin care România se poate întoarce la o piaţă reglementată de energie, precizând că preţurile nu pot fi stabilite pentru o perioadă mai mare de 6 luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Avem cadrul legal pentru a interveni  pe preţuri, iar reglementarea este o intervenţie pe preţuri, pe o perioadă limitată de timp, pentru cel mult 6 luni. Un scenariu avansat în coaliţie a fost reglementarea preţului pentru clienţii casnici.
 
Procedura de punere în practică a ANRE-ului este cam lungă şi atunci nu a mai fost loc de discuţii aprofundate pe această temă, dar ea rămâne ca scenariu în lucru, în funcţie de evoluţia preţurilor. Am preferat o soluţie rapidă. Şi plafonarea este o intervenţie în piaţă, practic vorbim de o reglementare a preţurilor a spus ministrul
 
De la 1 iulie 2020, preţul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, nu mai este stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, reflectând condiţiile din piaţă.
 
Piaţa de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că preţul energiei electrice este stabilit pe criterii concurenţiale. Piaţa concurenţială de energie electrică (numită şi piaţă liberă de energie electrică) le oferă consumatorilor posibilitatea să-şi aleagă furnizorul şi oferta care răspund cel mai bine nevoilor lor, la un preţ competitiv.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările