Vîlceanu, despre majorarea pensiilor: Suntem într-un moment complicat. Economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite aceste sume

Vîlceanu, despre majorarea pensiilor: Suntem într-un moment complicat. Economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite aceste sume

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a transmis, joi, că propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

La evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului Băneasa, ministrul interimar al Finanţelor a transmis: „Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 - n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul", a precizat Vîlceanu, potrivit Agerpres.
 
Potrivit acestuia, abordarea trebuie să fie una prudentă.
 
„Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. 
 
Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor", a spus ministrul interimar.
 
El a amintit că este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.
 
La rândul său, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi că liberalii susţin creşterile de venituri. 
 
„PNL susţine majorări de venituri. Aşa cum am spus, începând cu anul viitor, alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate, reformele sunt demarate, reducerea inechităţii este o prioritate şi de asemenea sustenabilitatea marilor sisteme publice de pensii şi salarii. Ca să fiu foarte concretă cu dumneavoastră, astăzi nu vom anunţa niciun procent, pentru că aceste majorări nu ţin doar de Ministerul Muncii, ci ţin de politica generală a Guvernului", a spus Turcan la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.
 
Turcan a transmis că procentul pentru majorarea veniturilor urmează să fie stabilit.
 
„Avem calculate diferite tipuri de impact bugetar şi în funcţie de veniturile pe care le vom avea la dispoziţie, aşa cum am anunţat de fiecare dată până acum, stabilim procentul exact. Şi eu am declarat că facem proiecţii la Ministerul Muncii pentru indexări de pensii între 6 şi 12%, majorarea alocaţiilor este deja pregătită şi bugetată în proiectele pe care le avem. Sunt majorări pe care noi le avem în vedere, urmează să anunţăm exact procentul. (...) Avem şi decizie luată deja de a creşte salariul minim începând cu 1 ianuarie", a explicat Turcan.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările