Vaccinarea anti-Covid, „paşaport” pentru accesul în restaurante. Ce reguli ar putea fi impuse clienţilor care nu s-au imunizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Vaccinarea anti-Covid a fost luată în calcul pentru accesul în restaurante, în cadrul discuţiilor care au avut loc marţi între reprezentanţii industriei ospitaliere şi premierul Florin Cîţu fiind abordate şi alte posibile reguli ar putea fi impuse clienţilor care nu s-au imunizat, scrie Digi24.

„Am discutat cum putem funcţiona mai deschis începând cu data de 1 iunie. Asta înseamnă posibilitatea de a funcţiona la interior cu o anumiă capacitate, între 30 şi 50 la sută, totodată pregătirea industriei ospitalităţii în sensul în care angajaţii din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Şi acum lucrăm într-un grup de lucru, cu comitetul de vaccinare, în aşa fel încât toţi angajaţii care doresc să se vaccineze să poată avea acces la vaccin mai facil, astfel încât clienţii care doresc să iasă la restaurant sau în hotel să aibă siguranţa că angajaţii sunt vaccinaţi”, a spus Dragoş Petrescu, preşedintele asociaţiei HORA, potrivit Digi24.

El a spus că, din 14 mai, când Uniunea Europeană ar urma să finalizeze certificatul verde, orice român va putea să dovedească mai uşor faptul că a a fost vaccinat.

„În Europa deja se experimentează proiecte în care să poţi avea acces facil cu certificat verde, dar şi cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea doreşte să se vaccineze. Nu e vorba de obligativitatea de a te vaccina. Aşadar, pe lângă vaccinare, luăm în considerare testarea pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm de un potenţial cost pentru cetăţenii României”, a adăugat el.

Petrescu a precizat că toate aceste reguli care ar putea ajuta redeschiderea industriei ospitalităţii la 1 iunie vor fi decise în comitetul interministerial anunţat de premierul Florin Cîţu.

„Orice cost care e suportat de operator se regăseşte cumva, dar nu vor creşte preţurile datorită acestor costuri, ni le vom asuma noi”, a spus şi Călin Ilie, reprezentant HORA.

„Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi care a trecut prin boală şi care s-a vaccinat, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost între 2 şi 3 euro e unul asumat de către operatori, pentru că-ţi convine mult mai mult să poţi funcţiona şi să ai acest cost, decât să nu poţi funcţiona”, a explicat Petrescu.

El a adăugat că nu se pune problema delimitării spaţiului pentru cei vaccinaţi şi pentru cei care şi-au făcut vaccinul.

„Însă există posibilitatea să putem lua în considerare ca acei clienţi care vin în siguranţă să poată lua masa chiar în interior.

Dacă nu doreşti să te vaccinezi nu e nicio problemă, dacă nu doreşti să te testezi iarăşi nu e nicio problemă, atunci va trebui să te menţii în siguranţă şi să respecţi regulile actuale, să stai pe terasă şi astfel poţi lua şi tu masa.

Deci nu vorbim de discriminare, vorbim de posibilitatea fiecărui cetăţean de a-şi putea organiza o nuntă, un botez sau de a putea funcţiona la interior cu restricţii, dar restricţii mai lejere”, a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite