Una din trei familii nu a reuşit să-şi cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia

Una din trei familii nu a reuşit să-şi cumpere toate alimentele necesare de când a început pandemia

Copiii din familiile sărace au şi mai puţină mâncare pe masă în această perioadă. Peste 37% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile din mediul rural nu au reușit să cumpere alimente sau au cumpărat doar o parte din cele necesare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiul  realizat de World Vision România arată şi că 41% dintre părinţi au fost nevoiţi să adopte strategii de reducere a cheltuielilor familiale, conform datelor colectate de World Vision anul trecut, în plină pandemie. Una dintre principalele cauze este că foarte mulţi dintre părinţii din mediul rural (27%) au rămas fără locuri de muncă şi, implicit, fără venituri din cauza concedierii, a șomajului și imposibilităţii de a lucra cu ziua din cauza restricţiilor. 
 
Acesta este al doilea an în care copiii cei mai vulnerabili de la ţară nu se vor bucura de Paşte la fel ca înainte. Acum au de luptat cu foamea şi cu sărăcia, care îi forţează să abandoneze şcoala.
 
Pentru ei, orice ajutor contează, iar a merge în continuare la şcoală este singura şansă la un viitor mai bun. Astfel, World Vision România lansează campania „Porţia de bunătate”, în care toţi cei care vor să facă o faptă bună cadou pot să doneze pentru copiii din proiectul „Pâine şi Mâine” al organizaţiei, printr-un SMS la 8844 cu textul PÂINE (cost 2 euro) sau pe site-ul Fundaţiei: https://bit.ly/2PVoMW4. Aceste donaţii se vor transforma în mese calde şi ore de ajutor la teme printr-un program de educaţie remedială, după un an în care foarte mulţi copii nu au avut acces la educaţie, iar situaţia familiilor din mediul rural este critică.
 
Pandemia a afectat grav situaţia materială a familiilor care trăiesc în comunităţile vulnerabile din mediul rural. 60% dintre părinţi nu au lucrat în perioada pandemiei, iar 19% şi-au văzut veniturile diminuate ca urmare a concedierii, a şomajului tehnic şi a imposibilităţii de a lucra cu ziua. Iar preţul îl plătesc mai ales copiii.
 
Aproape unu din zece copiii de la ţară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna. Chiar şi înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la ţară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul întregului rural, proporţia acestora a crescut de la 5% în 2016 la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020. Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor celor mai nevoiaşe.
 
Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puţine sau amândouă la un loc. Din ce în ce mai mulţi copii de la ţară mănâncă mai puţin. În 2016, 66% dintre familii limitau cantităţile de alimente achiziţionate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la ţară cumpără alimente pe datorie sau pe credit.
 
Copiii din mediul rural trebuie să muncească mai mult decât colegii lor de la oraş ca să ţină pasul cu şcoala. Trecerea orelor în online a atras după sine pierderi mari de învăţare. Cei fără posibilităţi materiale, fără acces la internet, echipamente şi programe de educaţie remedială, fără profesori calificaţi în metodologia predării digitale au fost cel mai afectaţi. 40% dintre elevii din mediile cele mai defavorizate nu au făcut deloc şcoală online şi au pierdut până în prezent circa 24 de săptămâni de şcoală – aproape două treimi de semestru. 
 
Copiii de la ţară au nevoie de ajutor la şcoală. Un sfert dintre ei nu primesc niciun fel de ajutor atunci când au dificultăţi, pentru că nu au în preajmă pe nimeni care să ştie sau să aibă timp de ei. Aproape un milion de copii învaţă la sat. 
 
„Programul Pâine şi Mâine al World Vision România este unul dintre cele mai de impact programe ale organizaţiei noastre. Iniţial, a fost gândit ca intervenţie remedială pentru cazurile de elevi care riscau să abandoneze şcoala din cauza sărăciei, neavând ce mânca la şcoală sau un loc unde să îşi facă temele. Odată cu pandemia, programul a căpătat însă o importanţă critică. Pentru foarte mulţi copii, este practic singura şansă ca ei să nu abandoneze şcoala. O masă caldă şi două ore de ajutor la teme, cu un profesor calificat, ţin în viaţă şansa acestor copii la educaţie, la un viitor mai bun.”, afirmă Mihaela Nabăr, directorul executiv al Fundaţiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările