Ultimul combinat de utilaj greu - Fortus Iaşi - face concedieri masive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fortus Iasi - Cilindri de laminor forjati FOTO fortus

Ultimul colos industrial din Iaşi, aflat în insolvenţă de 9 ani, concediază 260 de angajaţi, preavizele fiind emise din această săptămână. Compania are circa 340 de angajaţi. Fortus riscă să intre în faliment pentru că Guvernul nu a modificat legislaţia, astfel încât acţionarul principal – statul - să poată prelua active ale combinatului în schimbul unor datorii de circa 235 de milioane de lei.

Fortus Iaşi, ultimul combinat de utilaj greu din România, riscă să ajungă în faliment din cauza neimplicării autorităţilor, deşi statul este acţionar principal şi totodată şi creditor.

Potrivit unor surse citate de profit.ro, Fortus Iaşi urmează să facă concedieri masive în această săptămână: pentru 260 de angajaţi, din cei 340 existenţi, vor fi daţi afară.

Problemele Fortus Iaşi ar fi putut fi diminuate dacă Guvernul ar fi aprobat modificările propuse de Autoritatea pentru Administrarea Activelir Statului (AAAS, fostă AVAS) care ceruse să preia în plată active ale combinatului în contul datoriilor de 235 mmilioane lei.

Măsura fusese prinsă anul trecut şi în planul de reorganizare al societăţii ieşene, prin care se propunea să se dea în plată unele active (modalitate de stingere a datoriei prin preluarea unor bunuri) pentru a se acoperi 193,1 milioane de lei din masa credală, adică aproximativ 90% din totalul creanţelor. 

AAAS voia să înfiinţeze o nouă companie care să gestioneze activele preluate de la Fortus

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - fosta AVAS - a preluat în 2012 de la ANAF o creanţă a Fiscului asupra Fortus Iaşi în valoare de 172,5 milioane lei, la care s-au adăugat, în timp, datorii curente de 62,2 milioane lei. 

Planul de reorganizare al Fortus Iaşi prevede că datoria către AAAS urmează să fie stinsă prin darea în plată către instituţie a activului funcţional al combinatului, aceasta urmând ulterior să înfiinţeze o nouă companie , având ca bază de capital activul respectiv. Celelalte active, neesenţiale, ale Fortus Iaşi, ar urma să fie vândute pentru achitarea datoriilor către ceilalţi creditori, inclusiv către salariaţi.

Potrivit planului de reorganizare al societăţii ieşene, „prin darea în plată a activului funcţional – parţial către AAAS - şi a activului nefuncţional – parţial către Primăria Iaşi şi SC Apavital – se acoperă 193.106.859 lei din masa credală, adică aproximativ 90% din totalul creanţelor”.

Bunurile rămase în averea debitorului după darea în plată sunt evaluate la 653 milioane lei, raportat la o masă credală rămasă după darea în plată la o valoare de 23,64 milioane lei, se arată în planul de reorganizare.

Privatizată în 2003, în insolvenţă din 2008

Fortus Iaşi, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, inclusiv pentru industria de apărare, şi care deţine o platformă industrială de 150 de hectare în intravilanul municipiului, a fost privatizat în 2003, pachetul majoritar de acţiuni fiind preluat de către Metalexportimport Bucureşti, fostă întreprindere de comerţ exterior comunistă, intrată după Revoluţie sub controlul grupului rus Rosatomstroi. 

La a treia participare la licitaţie, Guvernul îi dă combinatul cu 700.000 de euro şi o promisiune de investiţii de 7,5 milioane. De 35 de ori mai ieftin decât fusese evaluat.

Institutul de Proiectări Tehnologice evaluează pentru APAPS pachetul de 81,3% al statului la 28 de milioane de euro. Necesarul de investiţii e evaluat la 30 de milioane de euro.

Cumpărătorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de contractul de privatizare privind investiţiile în dezvoltarea combinatului, astfel că AVAS a reziliat contractul în 2008, anulând privatizarea şi devenind acţionar majoritar al companiei. 

În acelaşi an, însă, combinatul a fost băgat în insolvenţă. Între timp, Fortus Iaşi a trecut prin trei proceduri de faliment, reuşind să se salveze de fiecare dată de la dispariţie. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în noiembrie anul trecut, când instanţa de judecată a decis ieşirea din faliment a combinatului şi aplicarea planului de reorganizare elaborat şi aprobat în 2013. Activitatea la combinat la cota de avarie. Astfel, dacă în 2008, Fortus Iaşi raporta o cifră de afaceri de aproape 66 milioane lei, anul trecut aceasta a fost doar de circa 3,3 milioane lei, din care a rezultat o pierdere de 35,6 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite