Sute de mii de români ar vrea să lucreze, însă fie nu-şi caută un job, fie nu sunt disponibili să înceapă munca

Sute de mii de români ar vrea să lucreze, însă fie nu-şi caută un job, fie nu sunt disponibili să înceapă munca

Foto: Arhivă Adevărul

Aproximativ 117.900 de persoane inactive erau disponibile să lucreze, anul trecut, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, în 2020, 171.000 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,9% din populaţia activă, 2% din populaţia ocupată şi 29,4% din numărul total al persoanelor care lucrau cuprogram de lucru parţial. 
 
„Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 21.600", arată datele INS.
 
Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5.760.300 persoane), 117.900 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în creştere cu 2.100 faţă de anul precedent).
 
Dintre acestea: 117.400 erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2020, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 1,3%; doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările