Sindicat: Pensiile ceferiştilor sunt bazate pe contributivitate. Vă invităm să vedeţi condiţiile de muncă ale feroviarilor

Sindicat: Pensiile ceferiştilor sunt bazate pe contributivitate. Vă invităm să vedeţi condiţiile de muncă ale feroviarilor

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL a ţinut să precizeze într-un document transmis redacţiei că pensiile acordate ceferiştilor nu sunt pensii speciale, fiind bazate pe contributivitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Prin proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar se stabilesc într-adevăr drepturi şi obligaţii ale personalului feroviar, drepturi de care feroviarii au beneficiat sau beneficiază prin contractele colective de muncă.
 
Pentru personalul care lucrează la siguranţa circulaţiei proiectul prevede posibilitatea pensionării cu 5 ani mai devreme faţă de vârsta standard de pensionare, perioada care poate fi cumulată cu eventuale perioade lucrate în grupe de muncă sau condiţii speciale/deosebite de muncă. 
 
Numărul de beneficiari ai acestei prevederi este de cca 5000 de salariaţi în următori ani de zile. Pensie de care vor beneficia este bazată strict pe contributivitate, fără alte adaosuri.
 
Invităm pe cei interesaţi să vadă condiţiile de muncă ale feroviarilor, să verifice statisticile privind starea de sănătate a acestora şi a numărului de decese înainte de pensionare”, susţine sindicatul.
 
Precizarea e făcută în contextul în care un proiect de lege privind personalul feroviar, iniţiat în urmă cu 4 ani de mai mulţi PSD-işti, inclusiv Eugen Teodorovici, a ajuns din nou pe masa Parlamentului, după ce a fost respins de preşedintele Iohannis.
 
Potrivit proiectului, ceferiştii ar urma să iasă la pensie cu 13 ani mai devreme faţă de actuala limită de vârstă, adică la 52 de ani, faţă de 65 de ani, cât este vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi.
 
 Alte beneficii aduse ceferiştilor se referă la acordarea a peste  20 de bonusuri şi compensaţii, printre care şi decontarea a 50% din cheltuielile cu concediile, locuinţe de serviciu, sociale sau de protocol, indemnizaţii de instalare, prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, bilete gratis pe tren, ajutoare la căsătorie sau naşterea unui copil. 
 
Ceferiştii ar primi şi vouchere gratuite pentru vacanţă, tichete de masă, tichete de creşă, asigurare gratuită de viaţă, concedii de studii şi zile libere cu ocazia evenimentelor familiale. 
 
În caz de concedieri colective, personalul feroviar ar putea beneficia de cel puţin cinci salarii medii brute.
 
Dacă legea va fi adoptată, de prevederile ei vor putea beneficia angajaţii CFR Călători, CFR Marfă, dar şi Metrorex – compania care gestionează metroul bucureştean. CFR Călători are peste 12.700 de salariaţi, la CFR Marfă lucrează peste 5.800 de oameni, iar Metrorex are peste 4.400 de angajaţi. În total, aproape 23.000 de angajaţi ar putea beneficia de prevederile legii.
 
Metrorex şi CFR Călători primesc an de an sume substanţiale de la buget, în vreme ce compania CFR Marfă este unul dintre marii datornici la stat. 
 
Legea privind statutul ceferiştilor a apărut iniţial în Parlament în anul 2016, fiind depusă de 32 de senatori şi deputaţi PSD, între care Eugen Teodorovici – fost ministru al finanţelor şi Mihai Fifor – fost ministru al apărării.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: