Securitate energetică: Noile norme privind stocarea gazelor, adoptate la nivelul UE

Securitate energetică: Noile norme privind stocarea gazelor, adoptate la nivelul UE

Noua legislaţie privind stocarea, adoptată astăzi, va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a UE în perspectiva iernii viitoare şi a iernilor care urmează, a informat luni Comisia Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

În faţa ameninţării întreruperii aprovizionării de către Rusia, Regulamentul UE privind stocarea gazelor impune ca rezervele de gaze ale Europei să fie refăcute înainte de iarnă, iar gestionarea acestora să fie protejată de interferenţe externe. În special, noile norme vor impune statelor membre ale UE să umple instalaţiile de stocare la un nivel de 80 % din capacitate până în luna noiembrie a acestui an - şi de 90 % în anii următori.
 
Normele au fost adoptate în timp record datorită disponibilităţii Parlamentului şi a Consiliului de a examina propunerea legislativă în regim de urgenţă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 
 
Salutând adoptarea în cadrul Consiliului pentru Energie de la Luxemburg, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Aş dori să aduc un omagiu abordării pozitive şi constructive pe care Parlamentul şi Consiliul au avut-o cu privire la această propunere. Aceasta este o declaraţie importantă de unitate, hotărâre şi viteză de acţiune a UE în faţa intenţiilor Kremlinului de a folosi exporturile de gaze drept arme. În prezent, este esenţial să facem presiuni în ceea ce priveşte îndeplinirea noilor obiective de stocare şi să ne intensificăm gradul de pregătire în cazul în care situaţia se deteriorează şi mai mult.”
 
În temeiul noii legislaţii, cele 18 state membre care dispun de instalaţii subterane de stocare a gazelor au obligaţia de a atinge 80 % din capacitatea lor de stocare până la 1 noiembrie şi sunt încurajate să tindă spre 85 %. În anii următori, obiectivul va fi de 90 % din capacitate. Statele membre care nu dispun de infrastructură de stocare trebuie să încheie acorduri bilaterale privind stocarea unor cantităţi suficiente pentru utilizarea proprie în ţările vecine, într-un spirit de solidaritate. Instalaţiile de stocare a gazelor vor fi considerate de acum infrastructuri critice şi toţi operatorii de înmagazinare din UE vor trebui să treacă printr-un nou proces de certificare pentru a reduce riscurile de interferenţe externe.
 
Context:
 
La 23 martie, Comisia a prezentat o propunere legislativă privind obligaţiile minime de stocare a gazelor, pentru a asigura securitatea aprovizionării la preţuri rezonabile pentru iarna următoare şi ulterior. Noul regulament a fost un răspuns rapid la invadarea Ucrainei de către Rusia şi la apelul liderilor UE din Declaraţia de la Versailles de a asigura niveluri suficiente de stocare a gazelor pentru iarnă prin operaţiuni coordonate de realimentare.
 
La 24 şi 25 martie 2022, Consiliul European a însărcinat Consiliul să examineze propunerile Comisiei, recunoscând că realimentarea stocării gazelor în întreaga Uniune ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. La 5 aprilie, Parlamentul a votat în favoarea iniţierii unei proceduri accelerate pentru adoptarea normelor.  
 
Aprobarea oficială de astăzi de către miniştrii energiei din UE urmează unui vot pozitiv al Parlamentului European săptămâna trecută. Noul regulament privind stocarea gazelor este acum adoptat în mod oficial şi va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările