Scandal la reexaminarea bugetului, înainte de a fi respinsă cererea lui Iohannis. Teodorovici: Supuneţi la vot şi gata! Cîţu: De ce fugiţi aşa?

Scandal la reexaminarea bugetului, înainte de a fi respinsă cererea lui Iohannis. Teodorovici: Supuneţi la vot şi gata! Cîţu: De ce fugiţi aşa?

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019, dând raport de admitere formei iniţiale a acesteia.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
S-au înregistrat 23 de voturi ”pentru” şi 13 ”împotrivă”. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră, timp în care toate amendamentele partidelor de Opoziţie au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD şi PNL-USR. Legea bugetului urmează să intre la vot în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de la ora 14.00.
 
Parlamentarii PSD-ALDE au susţinut că amendamentele Opoziţiei nu specifică sursele de finanţare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleşilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.
 
„Supuneţi la vot şi gata. Ministerul de Finanţe de la început respinge orice propunere care vine din coltul din stânga, din colţul roşu (parlamentarii PNL -n.r.). Părerea mea e de a fi vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget”, a afirmat Teodorovici, în cadrul şedinţei de miercuri.
 
Încă din debutul şedinţei, preşedintele Comisiei pentru buget a Senatului, social-democratul Viorel Arcaş a spus că dacă nu sunt amendamente, va supune la vot cererea de reexaminare. În replică, parlamentarii Opoziţiei au dorit să susţină amendamentele verbal.
 
„Susţin amendamente. Spune foarte clar că ministrul Finanţelor trebuie să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că datele prezentate în buget sunt corecte”, a spus senatorul PNL Florin Cîţu.
 
„Avem 250 de amendamente din partea USR, niciunul nu se încadrează. Nu au sursă de finanţare”, a declarat deputatul PSD Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei, citat de Mediafax.
 
Şi deputatul USR Cosette Chichirău a intervenit, precizînd că amendamentele ar trebui dezbătute.
 
„Amendamentul trebuie dezbătut şi votat. Noi nu ştim ce votăm. Nu putem citi o pagină într-o milisecundă. Ştim că sunteţi geniali”, a declarat Chichirău.
 
„Discutăm amendamentele la motivele invocate de preşedinte în cerererea de reexaminare. Amendamentul este pe monitor”, a replicat preşedintele de şedinţă, Viorel Arcaş.
 
Discuţiile au excaladat, senatorul PNL Florin Cîţu l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că fuge de dezbatere.
 
„Cosette Chichirău: Vorbim de modificare la art 4 Din TVA se alocă 17.084 de milioane pentru bugetele locale.
 
Florin Cîţu: Domnule ministru de ce fugiţi aşa? Ne spuneţi cum e la Moscova. Aţi văzut studiul impactului pe OUG 114. Nu puteaţi să îl faceţi dvs plătit. L-aţi dat la BNR să îl facă? 
 
Cosette Chichirău: Articolul 5, alineatul 7 se aduce modificare. Păi stăm pentru că aţi stat cu bugetul 3 luni de zile şi acum trebuie să o facem noi pentru dvs. 
 
Arcaş: Văd că vă faceţi treaba
 
Varujan Vosganian: Dacă sunteţi aşa îngrijoraţi că bugetul întârzie, chiar nu înţeleg strategia aceasta de tragerea e timp. Ca să nu mai daţi vina pe nimeni. Toate amendamentele care nu au o sursă de finanţare clară, toate se resping de plano. Ca să nu avem nicio discuţie. Toate trebuie respinse pentru că nu respectă tehnica. Domnul Cîţu mi-a răspuns. Dacă sunteţi aşa de nu înţeleg de ce lungiţi. Preşedintele României este de vină. Toate amendamentele care nu au o sursă de finanţare clară, se resping, ele nu respectă tehnica.
 
Pavel Popescu: Le puneţi în deficit. Nicio problemă.
 
Bogdan Huţucă: Cereţi voie la preşedintele de şedinţă să luaţi cuvântul. Ce vă costă timp de două ore să discutăm nişte amendamente?
 
Eugen Teodorovici: Eu nu cer voie nimănui.
 
Viorel Arcaş: Dacă facem în băşcălie, nu are rost. supun la vot propunerea domnului Vosganian.
 
Cîţu: A fost umilit la ECOFIN (ministrul Finanţelor - n.r.), a făcut România de rahat, dar aici vine şi face scandal.
 
Eugen Teodorovici: Ministerul de Finanţe respinge orice propunere a celor din stânga, din colţul roşu. Părerea mea e de a fi vot imediat pentru că toată lumea aşteaptă acest buget.
 
Pavel Popescu: PSD a luat banii primarilor.
 
Claudiu Năsui: Faţă de ultima oară când a trecut legea bugetului prni această comisie, lucrurile s-au schimbat. Avem datele creşterii economice în 2018 şi suntem la 4%. Cum vom reuşi acel 5,5% anul viitor, având în vedere că avem nişte date în plus. Plus să susţinem dreptul opoziţiei de a avea amendamente.
 
Viorel Arcaş: Le supunem la vot. Sunt tot cele pe care le-aţi propus şi prima oară la buget.
 
Clădui Năsui: Sunt cele cu DNA şi DIICOT. La punctul 7 PSD tocmai a votat împotriva Autostrăzii Unirii. Nu există bani pentru studii de fezabilitate. Opoziţia a votat pentru. Aţi votat împotriva românilor.
 
Pavel Popescu: Aţi votat împotriva alimentaţiei diversificate în şcoli. (sala a râs)
 
Pavel Popescu: Aţi votat împotriva salariilor cadrului didactic. Împotriva masteratului didactiv aţi votat. Opoziţia l-a susţinut. La 23 e vorba de spitale regionale. Deci nu vreţi spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi. Aţi votat împotriva reparaţiilor spitalelor. Aţi votat împotriva medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut. Sunteţi conştienţi”, au fost discuţiile din şedinţa Comisiile reunite pentru buget ale Legislativului.
 
Parlamentul va vota miercuri cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe anul 2019 formulată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce judecătorii CCR au decis că legea este constituţională. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că Legislativul nu va modifica legea.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul preşedintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
 
Preşedintele Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament şi le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru ţară. El a indicat PPSD ca fiind ”unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
 
În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că şeful statului ar trebui să îşi ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului şi a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările