Romgaz şi Nuclearelectrica, exceptate de la plata a 90% din profiturile din 2020 ca dividende

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Guvernul nu va cere companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica să majoreze, de la 50% până la 90%, cota din profiturile pe 2020 ce va fi vărsată la bugetul de stat sub formă de dividende, cum a făcut recent în cazul a două companii de utilităţi, deoarece societăţile energetice de stat au obiective mari de investiţii, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„După discuţii cu premierul şi ministrul de Finanţe am convenit să exceptăm aceste două companii", a spus Popescu într-un interviu acordat Bloomberg, potrivit Agerpres.

Bloomberg subliniază că Romgaz negociază în prezent preluarea participaţiei de 50% deţinută de grupul american Exxon Mobil la proiectul Neptun din Marea Neagră, în timp ce Nuclearelectrica vrea să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

Tot în interviul pentru Bloomberg, Virgil Popescu a anunţat că România intenţionează să accelereze procesul de eliminare a interdicţiei care împiedică vânzarea de participaţii la cele mai profitabile companii. 

Ministrul a precizat că Guvernul va elimina, până în luna iulie, o lege care blochează vânzarea de active ale statului, după ce în luna februarie un act legislativ care viza anularea legii adoptate de precedenta administraţie a fost blocat în Parlament.

Eliminarea interdicţiei va permite Hidroelectrica să înceapă pregătirile pentru o ofertă publică iniţială (IPO) ce ar putea avea loc la finele acestui an sau începutul lui 2022, a adăugat ministrul.

„Voinţa politică există şi ne vom respecta promisiunile, dar trebuie urmată procedura parlamentară. Am avut recent o discuţie cu colegii mei şi vom trece legea în cursul acestei luni, pentru a putea relua procedura de listare a unui pachet de 15%", a precizat el.

De asemenea, noul Guvern de coaliţie vrea să demareze discuţiile pentru modificarea Legii privind zăcămintele offshore. Legea modificată ar putea fi aprobată fie într-o sesiune parlamentară specială, în cursul verii, sau în septembrie, când se întorc parlamentarii din vacanţă. Aceste modificări sunt esenţiale pentru un proiect de gaze din Marea Neagră, în valoare de mai multe miliarde de dolari. 

Proiectul a fost îngheţat de OMV Petrom şi partenerul american Exxon Mobil, acesta din urmă luând chiar decizia sa se retragă din proiectul Neptun. Compania de stat Romgaz discută preluarea participaţiei de 50% deţinută de Exxon Mobil la proiectul Neptun, după ce a făcut o ofertă finală.

„Sunt optimist că Romgaz va ajunge la un acord cu Exxon şi vom putea să extragem gazele naturale", a mai spus Virgil Popescu.

Companiile de stat, obligate să cedeze la buget cea mai mare parte din profit

Guvernul a adoptat un memorandum care obligă companiile de stat şi regiile autonome să cedeze o cotă de minimum 90% din profitul net realizat în  2020, sub formă de dividende/ vărsăminte la buget, societăţiile rămânând, astfel, fără bani de investiţii.

Informaţia a apărut în mai multe comunicări făcute către investitori în ultimele zile. Potrivit Bursei de Valori Bucureşti (BVB), compania naţională de transport a energiei electrice Transelectrica anunţă că Secretariatul General al Guvernului a cerut societăţii să distribuie 90% din profit drept dividende la bugetul de stat.  

Săptămâna trecută şi transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat că SGG solicită companiei să renunţe la minimum 90% din cele 230 milioane de lei, cât a fost profitul pe 2020, în condiţiile în care societatea a programat investiţii de peste 800 de milioane de lei anul acestea.  

O altă companie afectată este Hidroelectrica. Aceasta a fost deja obligată, chiar înainte să apară memorandumul, să transforme tot profitul în dividende. Din profitul net de 1,30 miliarde de lei obţinut în 2020, Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea au decis să repartizeze sub formă de dividende 1,28 miliarde de lei.     

  

Care sunt explicaţiile autorităţiilor 

Premierul Florin Cîţu a încercat să explice decizia Guvernului, prin faptul că o parte consistentă din profituri erau alocate „pentru bonusurile managerilor, excursii şi team-buildinguri în destinaţii exotice”.   

„Banii companiilor de stat pentru investiţii rămân. M-am uitat la banii de investiţii în aceste companii de stat şi mulţi dintre aceşti bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu aceşti bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină şi aşa mai departe…la mai multe companii de stat.

Nu afectează planurile de investiţii ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii şi team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de ţări exotice. M-am uitat la planurile de investiţii şi anul trecut şi mi-au spus acelaşi lucru, că vor face investiţii cu aceiaşi bani, şi n-au făcut. Este o poveste care funcţionează ani de zile. Este o poveste a managerilor din companii. De aceea este nevoie de reformă”, a spus Cîţu.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite