Românii şi bulgarii, cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE

Românii şi bulgarii, cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE

FOTO: Mediafax / Andreea Alexandru

Peste un sfert din populaţie era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială în patru state membre ale Uniunii Europene: România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) şi Spania (27%), arată datele prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ştiri pe aceeaşi temă

În contrast, cea mai scăzută pondere a persoanelor supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).
 
În 2020, erau în Uniunea Europeană 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,9% din populaţie.
 
Tot anul trecut erau în UE 75,3 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.
 
În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială (riscul sărăciei, lipsuri materiale grave şi defavorizate din punct de vedere social şi locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută).
 
Potrivit datelor Eurostat, femeile, adulţii tineri, persoanele cu un nivel scăzut de studii şi persoanele şomere au fost, în medie, mai expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2020 decât alte grupuri din populaţia UE.
 
Analizat în funcţie de sex, riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE a fost, anul trecut, mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,9% faţă de 20,9%).
 
În funcţie de vârstă, cel mai mare risc de sărăcie sau excluziune socială, în 2020, în UE, a fost înregistrat pentru adulţii tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (27,8%), iar cel mai mic risc a fost înregistrat pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani (20,0%). 
 
Între aceste două grupe de vârstă, riscul sărăciei sau excluziunii sociale a fost de 20,4% pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste şi de 22,2% în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani. Grupul de vârstă cel mai tânăr, persoanele cu vârsta sub 18 ani, a avut, de asemenea, un risc relativ ridicat (24,2%).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările