Proiectul Codului de procedura fiscala propune termene favorabile de plata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuabilii ar putea sa beneficieze de reguli mai flexibile la plata obligatiilor bugetare, prin prelungirea termenelor de decontare si renuntarea la unele penalitati, potrivit proiectului privind

Contribuabilii ar putea sa beneficieze de reguli mai flexibile la plata obligatiilor bugetare, prin prelungirea termenelor de decontare si renuntarea la unele penalitati, potrivit proiectului privind Codul de procedura fiscala elaborat de Ministerul Finantelor Publice. Documentul nu a fost inca aprobat de Guvern, care il va examina intr-o prima lectura in perioada urmatoare. Codul Fiscal a fost deja adoptat de Parlament si va intra in vigoare la inceputul anului viitor. Potrivit proiectului de act normativ, va fi eliminata penalitatea de 10% pentru nevirarea in termen de 30 de zile de la scadenta a sumelor reprezentand obligatii datorate prin retinere la sursa. De asemenea, ar putea fi prelungit de la 48 de ore la trei zile lucratoare termenul in care poate fi efectuata, fara dobanzi si penalitati, decontarea obligatiilor catre buget prin intermediul bancilor. In cazul in care contribuabilii formuleaza contestatii impotriva actelor fiscale, ei le pot retrage fara sa piarda dreptul de a depune o noua contestatie, in termenul legal, respectiv 30 de zile de la comunicarea actului. In plus, ei vor putea contesta si alte acte administrative fiscale in afara celor privind stabilirea de obligatii bugetare sau masuri de executare silita. Alte noutati se refera la posibilitatea renuntarii la analizarea de fond a cauzei contestate, in cazul in care sunt admise exceptiile de procedura, precum si la suspendarea solutionarii contestatiei daca aceasta depinde de obiectul unei alte judecati. Nedepunerea declaratiilor fiscale in termenul prevazut va fi sanctionata contraventional, dar vor fi eliminate penalitatile. Termenul de prescriptie pentru dreptul organelor fiscale de a recalcula taxele si impozitele unui contribuabil ar putea fi de 5 ani, cu exceptia cazurilor de evaziune fiscala, la care prescriptia este de 10 ani.
Unele persoane fizice, cum ar fi rudele contribuabilului, precum si anumite grupuri profesionale, cum ar fi avocatii, consultantii fiscali, preotii si medicii, vor avea posibilitatea sa refuze sa furnizeze informatii autoritatilor fiscale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite