Priorităţile PSD în următoarele luni: Guvernul îşi asumă Fondul Suveran de Investiţii, OUG pentru Legea Lobby-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi va asuma, prin Hotărâre, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, după ce Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională înfiinţarea acestuia prin proiect de lege. Acesta este numai unul din proiectele prioritare ale PSD pentru următoarele luni, alături de legea Lobby-ului, legea Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat sau înfiinţarea Agenţiei pentru investiţii strategice şi exporturi.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar urma să fie înfiinţat prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna septembrie, potrivit unui document care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie – decembrie, intitulat „Modernizăm România - Proiecte legislative septembrie - decembrie 2018”, şi care a fost discutat în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun.

FSDI va fi deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român şi va finanţa investiţiile strategice ale statului român. Beneficiile enumerate în proiect sunt investiţii în companiile de stat, achiziţia de acţiuni la companiile de stat, creşterea exportului pe noi pieţe, reindustrializarea României şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite. 

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, recent, legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este neconstituţională. Actul normativ fusese atacat la Curtea Constituţională atât de către PNL, USR şi PMP, cât şi de către preşedintele Klaus Iohanniss.

CCR a decis că Fondul Suveran de Investiţii putea fi înfiinţat doar printr-o Hotărâre de Guvern, nu prin procedură parlamentară. Curtea spunea că acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul îşi poate exercita competenţa de autoritate legiuitoare în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, adoptând legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituţionale.

Profesie de lobbyist legiferată prin legea Lobby-ului                                 

Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de Guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Urgenţă. „Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislaţia în materie din Austria. Înfiinţează Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst”, se arată în documentul prezentat sâmbătă.

Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, „va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executive”.

Legea Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat va elimina bariere birocratice din activitatea companiilor de stat

Tot pentru luna octombrie este prevăzută adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat. Printre beneficiile enumerate în proiect se numără eficientizarea participării statului ca acţionar al companiilor publice, creşterea vizibilităţii eficacităţii şi profitabilităţii întreprinderilor la care statul îşi consolidează poziţia de acţionar prin introducerea indicatorilor de performanţă: cifră de afaceri, salarizare, tehnologie inovativă, profit, export (noi pieţe, noi activităţi). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societăţi sau la majorarea capitalului social al celor existente şi, pentru prima dată, statul va putea să cumpere acţiuni şi să-şi întărească rolul economic activ. 

Va fi înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare

Printre proiectele legislative prevăzute în document se numără şi înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare (FND), prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna octombrie. Conform documentului, FND este un vehicul de investiţii financiare ce are ca obiectiv sprijinirea si finantarea IMM-urilor şi ar urma să utilizeze sumele recuperate din evaziune şi arierate pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar „agenţii economici vor beneficia de surse de finanţare ieftine prin aportul statului în companiile lor”.

Va fi înfiinţată Agenţia Română pentru Investiţii Strategice şi Exporturi

Acelaşi document prevede înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanţă de Urgenţă cu termen de adoptare luna decembrie. Agenţia ar avea ca scop promovarea şi atragerea investiţiilor străine directe, identificarea de noi pieţe de export, elaborarea de strategii şi programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern şi internaţional, a investiţiilor străine directe în România. Conform documentului, ar urma să existe manageri de proiect dedicaţi pentru investiţii de peste 10 milioane de euro, experţi specializaţi pentru investiţii între 1 şi 10 milioane de euro, iar agenţia ar urma să aibă nouă birouri regionale la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris şi Rio de Janeiro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite