Ponta vrea să înfiinţeze un „board“ al ANAF şi să reorganizeze instituţia „după modelul unor ţări dezvoltate“

Ponta vrea să înfiinţeze un „board“ al ANAF şi să reorganizeze instituţia „după modelul unor ţări dezvoltate“

ANAF se află acum în plin proces de modernizare

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui "board al ANAF" care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Guvern.

Încasări mai mari din taxe mai mici

În acelaşi context, Ponta a precizat că vrea să adopte un model de reorganizare al ANAF folosit de mai multe ţări dezvoltate.

"Prin reorganiarea ANAF, ca instituţie de sine stătătoare, vreau să mergem pe un model pe care îl folosesc Statele Unite ale Americii şi alte ţări europene de a avea un board al ANAF numit de către Guvern, Parlament, Preşedinte cu un tip de stabilitate care să asigure implementarea politicilor bugetare.
Este un pas în continare spre modernizare", a arătat premierul.

El a adăugat că România este capabilă să încaseze, la buget, sume mai mari având taxe mai mici şi să fie competitivă faţă de ţările din regiune prin creşterea exportului şi prin creşterea competitivităţii.

Rambursarea TVA, în 15 zile

Totodată, premierul a declarat că îşi doreşte ca prin reorganizarea şi modernizarea ANAF să se ajungă ca rambursarea TVA să se facă în maximum 15 zile, faţă de 45 de zile cât este în prezent.

"Vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în aşa fel încât, dacă am ajuns de la rambursarea TVA de la 180 de zile, acum media este 45 de zile, însă prin măsurile pe care le discutăm în continuare şi prin restructurarea ANAF rambursarea TVA se va face în maxim 15 zile", a precizat premierul, adăugând că ANAF îşi formează acum un "departament special pentru Executări Silite".

"Deci nu vorbesc de hotărârile penale, aia e o altă discuţie şi aceea e Agenţia care a trecut deja de Parlament, este la Senat, dacă nu mă înşel, şi care se va afla la Ministerul Justiţiei. Vorbim de executările silite pentru creanţele fiscale", a arătat premierul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: