Poliţele RCA se scumpesc din martie. Cu cât vor creşte preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
polita rca masina calculator bani

Aplicarea Ordonanţei de Urgenţă privind decontarea reparaţiilor auto necesare în urma unui accident rutier, de către propriul asigurător, nu de cel care a emis poliţa, va duce la scumpiri, potrivit declaraţiilor făcute pentru economica.net de către Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF

„S-a făcut şi un studiu de impact pe preţuri. În acel studiu este prezentată o potenţială creştere a preţurilor cu 10-12%. (...) Pot veni cu un exemplu simplu. Una dintre companiile cu o cotă mare de piaţă pe RCA, pe o poliţă de 6 luni, pentru un automobil de 1,6 litri, cotează la 266 de lei. Preţul serviciului de decontare directă era de 240 de lei. Acest preţ este clar prohibitiv.

Aşadar, dacă m-ai întreba pe mine, ţi-aş zice că s-ar scumpi cu 10-20-30 de lei. Viorel Vasile (nr. proprietarul Safety Broker, cel mai mare intermediar din piaţa RCA) lansa o teorie, vorbind de 40 de lei în plus pornind de la un comunicat al Allianz care spunea că pe un an de zile ar oferi 80 de lei. Eu cred că şi acest preţ este exagerat. Deci, după mine, noua legislaţie nu ar trebui să aducă o variaţie de preţ mai mare de 2-3%.", a declarat pentru economica.net Cristian Roşu, vicepreşedintele Autorităţii de Suprevaghere Financiară..

Potrivit lui Roşu, dacă totul decurge normal, în jurul datei de 8 martie OUG care introduce decontarea directă  în poliţa RCA va intra în vigoare.

La începutul lunii februarie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, avertiza că decpontarea directă va duce la scumpiri ale poliţelor RCA.

„Îngrijorarea mea este legată de preţ. Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează piaţa, dar mi-e frică de creşterea de preţ, întrucât ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe. Cred eu că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul tău, iar eu, ca asigurător, îţi fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani. Problemele de neplată sau reclamaţiile au fost din partea service-urilor, care au spus «noi am făcut reparaţiile, dar ăştia nu mă plătesc». Firmele de asigurări între ele nu aveau aşa de multe compensaţii până acum, dar numărul acestora va creşte”, a continuat Chiriţoiu.

În opinia sa, este necesar un mecanism pentru ca firmele de asigurări să aibă încredere că-şi vor recupera banii unele de la altele.

„Orice accident devine un regres, dacă este decontare directă. Eu bănuiesc că de-asta sunt mai scumpe poliţele cu decontare directă, că le frică de mecanism, că nu va merge acest mecanism. Soluţia mea este: haideţi să creăm un mecanism prin care să dăm încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unii de la alţii. Ar trebui să existe un mecanism bun de clearance. Dacă am face mecanismele să meargă bine, companiile nu vor mai vedea produsul atât de riscant şi diferenţa dintre ofertele actuale şi cele cu decontare directă se va îngusta, astfel că am putea face să nu existe o creştere mare de preţ, pentru că vrem să ţinem preţurile RCA cât de jos se poate”, a subliniat Chiriţoiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite