PNRR intră în dezbatere publică. Cum vor fi împărţite cele 30 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat vineri, la finalul şedinţei de guvern, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi pus în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare va fi adoptat mandatul de negociere cu Comisia Europeană.

Potrivit acestuia, după buget, PNRR a fost al doilea test pentru coaliţia de guvernare, care se dovedeşte a fi ”unită şi puternică”.

”Avem azi pentru dezbatere publică un PNRR care reprezintă priorităţile României azi: alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră, reţeaua de gaze, spitale noi, măsuri sociale. Acordăm importanţă tuturor priorităţilor, reformelor de care România are nevoie”, a declarat Florin Cîţu precizând că PNRR trebuie implementat până în 2026.

Vicepremierul Dan Barna a prezentat pe scurt cum vor fi împărţiţi banii din PNRR, precizând: ”PNRR alocă peste 4,4 miliarde de euro pentru educaţie, pe mai multe component. La Transport – e o propunere de 9,5 miliarde de euro, din care 4,4 miliarde pe rutier şi 5 miliarde euro pe feroviar iar pentru  Mediu vor fi alocaţi 6,8 miliarde euro.”

De asemnea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a transmis: ”Au fost discuţii multe, mulţumesc colegilor miniştri. Am realizat cât de mari sunt nevoile de investiţii ale României pe diverse sectoare. PNRR este despre reforme, un plan naţional de relansare. Fără reforme nu rezolvi totul. Sunt mândru că am inclus reforme esenţiale pentru modernizarea României.”

Cristian Ghinea transmite că a fost inclusă reforma sistemului de pensii – printr-o nouă legislaţie care să diminueze problema pensiilor special, reforme fiscale – conectarea caselor de marcat pentru a creşte veniturile la bugetul statului iar în educaţie s-a introdus reforma guvernanţei şcolilor.

”Vom legifera tichetele de muncă pentru a plăti zilierii, cei din agricultură. Implementăm reforma profundă a asistenţei sociale, legea venitului minim de incluziune. E o lege din 2016 care nu a fost implementată. Păduri: suntem o ţară sub media europeană de împădurire. Vom reorganiza sistemul, astfel încât companiile prelucrătoare să nu mai intre în pădure să taie singure lemnul, vom organiza o bursă de lemn. Va fi realizată reforma Romsilva, la care s-a angajat Ministerul Mediului”, a transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”România comunităţilor” va fi ajutată prin fondul pentru comunităţi de 4 miliarde, program de împrumuturi de 2,2 miliarde de euro de împrumuturi pentru companii printr-un parteneriat cu BEI.

”Sunt reforme în salarizarea unitară – va fi o nouă lege care să îndrepte nedreptăţile din sistem. Eliminarea pensionării anticipate a magistraţilor, desfiinţarea SIIJ, digitalizarea justiţiei. Sistemul naţional de examen pentru funcţionarii publici – sistemul EPSO al UE. Va fi o competiţie dură. Vom introduce costuri simplificate în programele operaţionale.” A mai menţionat Cristian Ghinea.

”Intenţionez să nu contribui pentru ca PNRR să nu fie motiv de gâlceavă politică. Voi merge pe 30 martie la Parlament la Comisia pentru afaceri europene pentru a explica ce am realizat. Sunt foarte mândru de reforme, de ce am realizat aici.”, a mai spus ministrul.

Proiectul integral poate fi accesat aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite