Patrimoniul de zeci de milioane de euro al sindicatelor îi încaieră din nou pe liderii de confederaţii. Acum, un război mocneşte chiar în interiorul UGSR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR) ţine să facă o serie de precizări „pentru o corectă informare a opiniei publice“, se arată într-un comunicat al Uniunii, semnat de Dragoş Frumosu – liderul sindicatelor din industria alimentară şi purtător de cuvânt al UGSR

Iată ce ne-a comunicat conducerea UGSR:

„Pentru a putea înţelege adevărata stare de fapt din prezent, este necesar să facem o rememorare a evenimentelor care s-au produs în istoria postcomunistă a confederaţiei.

1. În anul 1990, preşedinte al UGSR era domnul Ştefan Călinescu. Este necesar de amintit în acest context faptul că UGSR era şi este singura deţinătoare de drept a patrimoniului sindical, care a fost constituit integral din contribuţiile salariaţilor români membri de sindicat în perioada 1906-1989. În consecinţă, «marea împărţeală» a patrimoniului făcută în 1990 de liderii CNSLR, Frăţia şi Cartel Alfa, cărora li s-au alăturat ulterior BNS şi CSDR, este nulă  din punct de vedere legal si constatat ca furt de către DNA.

2. UGSR a continuat să fiinţeze şi după 1990, sub aceeaşi conducere, nefiind promulgat niciun act normativ sau de altă natură care să legifereze desfiinţarea sa.

3. În anul 2010, având în vedere noile prevederi legale în domeniul organizaţiilor sindicale, o altă structură UGSR s-a înregistrat ca şi confederaţie sindicală, cu personalitate juridică, având ca membri fondatori Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară, Federaţia Sindicatelor din Industria Textilă, Federaţia Hipocrat şi Federaţia 17 Noiembrie Braşov. În funcţia de preşedinte al acestei structuri a fost ales Ştefan Călinescu, Marin Iancu fiind ales preşedinte executiv, iar Cristinel Godinac – vicepreşedinte.

4. Ulterior, organele de conducere au decis să facă o fuziune între cele două UGSR – cea existentă în 1990 şi cea înregistrată la Tribunal în 2010 – pentru a rezolva problema juridică a existenţei a două entităţi care, practic, reprezentau acelaşi lucru şi serveau aceleaşi interese. Congresul de fuziune, care a avut loc în anul 2012, l-a reconfirmat pe Ştefan Călinescu în funcţia de preşedinte, pe Marin Iancu în cea de preşedinte executiv, iar Cristi Godinac a fost desemnat secretar general.

5. Congresul de fuziune şi, implicit, constituirea noii structuri sindicale au fost contestate în instanţă. În consecinţă, noua entitate – UGSR 2012, rezultată din fuziunea UGSR  cu UGSR înregistrat în 2010 – este suspendată în momentul de faţă, neproducând efecte juridice de nicio natură.

6. Între timp, UGSR reuşise să obţină în instanţă, cu hotărâre definitivă şi irevocabilă, dreptul de proprietate asupra imobilului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45. Ca o paranteză, trebuie precizat faptul că, de jure, aparţin UGSR şi alte imobile importante din Capitală, cum ar fi fostul sediu al Tribunalului Bucureşti şi actualul sediu al Ministerului Afacerilor Externe.

7. Pentru a putea supravieţui financiar, cunoscut fiind faptul că până în prezent nimeni nu a plătit cotizaţii sindicale, parterul clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta a fost închiriat către un investitor privat, pentru a se putea susţine cheltuielile curente ale confederaţiei. Pentru că imobilul aparţinea UGSR , acesta finanţa şi UGSR-ul înregistrat în 2010 pentru acoperirea cheltuielilor acestuia din urmă.

8. În anul 2014, UGSR  a stopat finanţarea, pe cale de consecinţă fiind emisă o decizie de încetare a contractelor individuale de muncă pentru Marin Iancu şi Cristinel Godinac.

9. Între timp, Federaţia Pensionarilor, sprijinită financiar şi logistic pentru a se putea înfiinţa şi înregistra ca persoană juridică, a primit două birouri la etajul clădirii din Bulevardul Elisabeta nr. 45. Unul din aceste birouri a fost utilizat de Federaţia Sindicală MediaSind, al cărui preşedinte este Cristinel Godinac, fără a fi afiliat şi fără acordul UGSR.

10. Contractul de comodat a expirat la data de 7 iulie 2014 şi el nu a mai fost prelungit de UGSR, aşa că s-a procedat la evacuarea spaţiului respectiv. Demersul domnului Cristinel Godinac de a chema Poliţia şi scandalul aferent au fost sortite eşecului, organele de ordine constatând că totul s-a produs în deplină legalitate, în prezenţa executorului judecătoresc şi a reprezentanţilor din cadrul Secţiei 17 de Poliţie.

11. Cristinel Godinac şi Marin Iancu au anunţat că vor convoca un congres al UGSR pentru data de vineri, 18 iulie. Ţinem să facem precizarea că acest congres este ilegal şi nestatutar, având în vedere că el poate fi convocat doar de preşedintele confederaţiei, în cazul de faţă Ştefan Călinescu.

12. Domeniul de internet al confederaţiei, www.ugsr.ro, este înregistrat fraudulos pe numele domnului Cristinel Godinac, care acum îl utilizează abuziv, denigrând conducerea legală şi statutară a UGSR şi inducând confuzie în rândul membrilor de sindicat, drept pentru care a fost depusă o plângere penală.

13. UGSR a decis anularea fuziunii cu UGSR 2010, cerând în instanţă acest lucru. Acest demers vine să întărească decizia luată deja de instanţă privind suspendarea fuziunii, aşa că orice demers juridic sau de altă natură derulat în numele entităţii UGSR 2012 este nul şi neavenit.

14. Pentru a induce voit o confuzie, dl Iancu Marin convoacă Congresul Federaţiei Naţionale Solidaritatea a Pensionarilor din România – FNSPR şi, la aceeaşi dată şi aceeaşi oră, şi aşa-zisul Congres UGSR, două entităţi diferite din punct de vedere al legislaţiei şi cutumelor sindicale.

La această iniţiativă, dl Iancu şi dl Godinac au adăugat acuzaţii nefondate, calomnioase la adresa membrilor Biroului Executiv al Consiliului Naţional al UGSR, care ar justifica necesitatea unui Congres Extraordinar, atribut statutar al Preşedintelui şi Consiliului Naţional.

Cum aceste două entităţi nu au luat această hotărâre, acest aşa-zis Congres este în afara cadrului legal, legislaţiei sindicale şi Legii 62/2011- a dialogului social.

În final, conducerea legală şi statutară a UGSR, reprezentată prin domnul Ştefan Călinescu, consideră că activităţile din ultima perioadă ale domnilor Cristinel Godinac şi Marin Iancu sunt de natură să lezeze interesele a milioane de salariaţi care au contribuit, atât înainte de 1989 cât şi după, la consolidarea acestei confederaţii.

Considerăm că acţiunile celor doi sunt dirijate de interese oculte ale unor persoane care intenţionează să uzurpe patrimoniul sindical din România, în valoare de zeci de milioane de euro, care aparţine de drept UGSR“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite