Parlamentul European: Furnizorii de gaz din Rusia trebuie să respecte regulile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii europeni vor vota miercuri măsuri pentru ca furnizorii străini de gaz, în special cei din Rusia, să respecte regulile UE.

Legea care va fi votată miercuri în comisia pentru energie a Parlamentului European clarifică faptul că furnizorii de gaz din Rusia şi din alte ţări trebuie să respecte normele UE privind piaţa de gaze naturale, menite să consolideze concurenţa. 

A existat o „interpretare divergentă a legislaţiei existente” de către unele state membre şi de către unii participanţi la piaţă, notează autorul raportului, Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a informat Parlamentul European.

Ultima statistică a Parlamentului European privind piaţa gazelor naturale arată că, în 2015, UE a importat două treimi din gazele naturale, fie prin conducte, fie prin intermediul terminalelor GNL. 

Mai mult de o treime din gazul importat a provenit din Rusia, urmată de Norvegia, Algeria şi Qatar. 

Majoritatea ţărilor UE sunt în totalitate sau aproape în totalitate dependente de importuri pentru cererea lor de gaze, iar aprovizionarea este dominată de un singur furnizor, cum ar fi Rusia.

„Bazarea pe o singură sursă sau pe o singură rută de transport poate reprezenta un pericol pentru aprovizionare, din cauza unui accident tehnic sau a unor dispute politice / economice precum cele dintre Rusia şi Ucraina (o ţară de tranzit pentru gazul rusesc către UE) din 2006 şi 2009, dispute care au afectat livrările către mai multe ţări europene”, consideră PE.

În urma acestei crize, UE a consolidat în 2010 normele privind securitatea aprovizionării cu gaze, obligând statele membre să se asigure că gazul este furnizat gospodăriilor şi altor clienţi vulnerabili, cum ar fi spitalele, chiar şi în condiţii dificile, cum ar fi întreruperea infrastructurii principale de gaze. 

Nord Stream 2, criticat pentru creşterea dependenţei de o singură sursă - Rusia

În încercarea de a pregăti statele membre să facă faţă potenţialelor perturbări ale aprovizionării cu gaze, PE a votat, în 12 septembrie, un nou mecanism de solidaritate.

„Solidaritatea înseamnă că, în vremuri dificile, putem trimite gaze dintr-o ţară în alta pentru a asigura furnizarea completă de gaze către gospodării, către furnizorii de servicii sociale importante, cum ar fi spitalele, şi către centralele electrice de gaz, pentru a evita penele de curent”, a declarat raportorul Jerzy Buzek (PPE, Polonia).

Pe lângă sprijinirea reciprocă, statele membre, cu sprijinul UE, îşi diversifică sursele de aprovizionare şi rutele prin construirea şi planificarea de noi terminale şi conducte de GNL. 

Cu toate acestea, unul dintre aceste proiecte, Nord Stream 2, este criticat pentru creşterea dependenţei de o singură sursă (Rusia), mai degrabă decât reducerea acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite